Toast med kantarell og posjert egg

Tid
Under 20 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Smørstekte kantareller toppet med et perfekt posjert egg er en deilig digg rett i den norske soppsesongen, eller utenom.

Ingredienser

porsjoner
  • 500 g fersk kantarell
  • 0,5 stk. rødløk
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ss smør
  • 1 ss nøytral olje
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts kvernet pepper
  • 0,25 stk. saft og skall av sitron
  • 2 stilker frisk timian
  • 4 stk. ferske og kalde egg
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts eddik, 7 %
  • 1 ss hakket frisk gressløk
  • 4 skiver grovt brød

Slik gjør du

  1. Rens soppen og del de største. Legg den i en tørr stekepanne og la den dampe på høy varme til den slipper vann. Du kan enten helle av vannet som danner seg, eller la det koke inn.
  2. Finkutt løken og ha den i stekepannen sammen med hvitløk, smør og olje. Stek til soppen har fått fin farge. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Dryss over urter.
  3. Kok opp vann med eddik og salt. Senk varmen. Knekk ett og ett egg i en kopp og la dem gli forsiktig ned i vannet. La eggene stivne i vannet i 4-5 minutter, og løft dem forsiktig over i kaldt vann. Fjern løs eggehvite så de ser pene ut. Ikke posjer mer enn fire egg av gangen!
  4. Rist brødskivene i brødrister, eller stek dem gylne i litt olje. Fordel brødet på fire tallerkener og topp med sopp og posjert egg. Kvern over litt pepper og pynt med litt gressløk.

Denne tilberedningsmetoden kan benyttes på nesten all slags sopp. Varier smaken med ulike urter. Litt syre framhever den gode soppsmaken. Rødvinseddik eller balsamico kan erstatte sitronsaft.