Stekte kastanjer

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Har du vandret gatelangs i en europeisk storby om høsten med et kremmerhus varme, grillede kastanjer i hendene og kjent duften av grillkull fra salgsbodene? Vi viser deg hvordan du kan gjenskape den gode følelsen hjemme!

Ingredienser

porsjoner
  • 800 g kastanjer
  • 300 g grovt salt
  • 3 kvister frisk rosmarin

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovnen til 200 °C.
  2. Legg kastanjene med den flate siden ned og bruk en skarp kniv (gjerne med sagblad) til å skjære et snitt gjennom skallet (på langs eller tvers). Vær forsiktig så du ikke skjærer deg, kastanjene er glatte og harde!
  3. Legg kastanjene i en kjele og hell over kaldt vann. Kok opp. Hell av vannet med en gang det koker.
  4. Dekk bunnen av en langpanne eller ildfast form med grovt salt og plasser kastanjene med snittet opp på saltet, slik at de står stødig. Legg rosmarinkvistene oppå.
  5. Plasser formen midt i stekeovnen og stek i 20-25 minutter. Ta formen ut av ovnen og dekk den med et rent kjøkkenhåndkle i 15 minutter.

Server kastanjene varme, gjerne med litt salt eller rørt smør.

 

Å gi kastanjene et lite oppkok før de stekes og la dem hvile under et håndkle etterpå, gjør at den brune hinnen på innsiden av skallet lettere løsner. Hinnen er bitter og tørr, og ødelegger smaksopplevelsen av de søte, myke kastanjene. Metoden kan også benyttes om du skal grille kastanjene.

De vanligste kastanjene i Norge er hestekastanje, som vi ofte kan finne i parker og hager om høsten. De er vakre og gode å ha i hånden, men egner seg ikke som meneskemat.