Pretzels

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Vannkringler fra Bergen har sine aner i Tyskland, der du kan kjøpe nystekte brezels nesten over alt, enten harde og sprø, eller myke og nybakte. Etter å ha krysset havet har brezels blitt til pretzels i USA, og er et populært bakverk på linje med bagels. De lages også på nesten samme måte, ved at de får et bad i kokende vann før de stekes.

Ingredienser

porsjoner
  • 1 pk tørrgjær
  • 2,5 dl lunkent vann
  • 0,5 dl sukker
  • 6 dl hvetemel
  • 1 ts salt

Pynt:

  • 2 ts grovt salt eller flaksalt

Til koking:

  • 1,5 l vann
  • 1 dl bakepulver

Slik gjør du

  1. Rør sammen gjær, lunkent vann og sukker i en bakebolle. Trekk plastfolie over bollen og sett den til side i 5-10 minutter. Blandingen skal begynne å danne små bobler.
  2. Rør inn mel og salt litt etter litt til du har en jevn og fin deig (kan gjøres for hånd eller i kjøkkenmaskin). Elt deigen godt på lav hastighet i 3-4 minutter, noe lenger om du elter for hånd. Deigen skal være elastisk og god å jobbe med.
  3. Form deigen til en ball, dekk med et klede og la den hvile til ca. dobbel størrelse, 20-30 minutter.
  4. Forvarm stekeovn til 200 °C. Legg bakepapir på to stekebrett.
  5. Del deigen i åtte like store emner og trill en og en bit ut til en lang, tynn pølse. Hold i hver ende av pølsen og form en ring. Tvinn endene to ganger rundt hverandre og brett dem inn over ringen slik at du lager en kringle.
  6. Kok opp vann og bakepulver i en vid kjele.
  7. Slipp to og to kringler ned i det kokende vannet og la dem koke i ca. 1 minutt. Løft opp kringlene med en hullsleiv, og legg dem på stekebrettet med bakepapir. Dryss over havsalt eller flaksalt.
  8. Plasser stekebrettet midt i stekeovnen og stek saltkringlene i 12-14 minutter, eller til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl på rist.
    Lag gjerne Pretzels i god tid før de skal serveres, frys dem ned og varm dem i stekeovnen på 150 °C i ca. 20 minutter. De kan ligge i fryseren i opptil 3 måneder.