Ostekake med chévre og posjert pære
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Blir vi noen gang lei av ostekake? Ikke så lenge de kan varieres, iallfall! Her er en bakt variant med chévre, som gir en markant og litt «voksen» smak på kaken. Genial som dessert, og et spennende innslag på kakebordet. Kaken kan med fordel bakes dagen før den skal serveres.
Ingredienser
porsjoner
Bunn:
-
150 g fullkornkjeks eller knekkebrød med kanel -
50 g hasselnøtter -
2 ss sukker -
2 ts malt kanel -
100 g smør
Ostefyll:
-
250 g myk chevre (hvit geitost) -
250 g kremost naturell -
170 g sukker -
2 ss maisenna -
1 ts vaniljesukker -
0,25 ts salt -
3 stk. egg
Topping:
-
2,5 dl seterrømme -
50 g sukker -
1 ts vaniljesukker
Posjerte pærer:
-
1 l vann -
4 poser earl grey te -
150 g sukker -
1 stk. vaniljestang eller 2ts vaniljesukker -
saft og skall av
1 stk. sitron -
4 stk. pære
Slik gjør du
- Forvarm stekeovnen til 180 °C. Legg bakepapir i bunnen av en springform (20 cm).
- Smelt smør. Knus havrekjeks/knekkebrød og nøtter fint, og bland dem med sukker, kanel og smeltet smør.
- Klem kjeksblandingen ut i bunnen og litt oppover kantene. Sett formen midt i ovnen og stek bunnen i 10 minutter.
- Ta ut formen og senk varmen i ovnen til 160 °C.
- Ha ingrediensene til fyllet i en miksebolle og kjør til en jevn, glatt masse. Bruk en slikkepott og skrap langs kantene og kjør maskinene én gang til for å få med all osten.
- Hell massen forsiktig i formen (hell massen via baksiden av en øse eller stekespade som du holder ned mot bunnen).
- Plasser formen midt i ovnen og stek i 40-45 minutter, til fyllet har stivnet, men fortsatt «disser» når du tar på overflaten.
- Bland ingrediensene til toppingen og hell den over kaken. Plasser den tilbake i ovnen i 10 minutter, eller til toppingen har stivnet. Ta kaken ut av ovnen og avkjøl den helt i formen.
- Kok opp vann og ha i teposer, sukker, sitronskall og -saft. Skrell pærene og del dem i biter (1x1 cm). Ha pærebitene i teen og kok opp. Senk varmen og la bitene trekke i 5-6 minutter, eller til de er møre, men fortsatt holder fasongen.
- Løft pærebitene ut av teen med en hullsleiv og avkjøl dem.
- Server ostekaken toppet med pærebiter og pynt med friske, spiselige blomster. Vi har brukt blomster og blader av rød oxalis (gjøkesyre).
Ostekaken kan bakes opptil 2-3 dager før den skal serveres, og kan oppbevares i opptil en uke i kjøleskap.
Andre spiselige blomster er for eksempel ringblomst, blomkarse, rose, kornblomst, nellik, pelargonia, primula, fuksia og agurkurt.