Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Neslerundstykker

Neslerundstykker

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir 24 rundstykker

  • 0,5 l friske nesleblader
  • 50 g gjær
  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl vann
  • 1 ts sukker
  • 2 ts salt
  • 2 dl olivenolje
  • 1 stk. egg
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 5114 kcal
Fett 207 g
Protein 153 g
Karbohydrater 590 g

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Brennesle, nesle eller brennhuttu – uansett hva den kalles, så er dette et ugress alle kjenner og har hatt ubehagelig nærkontakt med. Ikke den første planten man tenker på når det gjelder mat! Men nesle har mange bruksområder på kjøkkenet og smaker knallgodt. Her har den havnet i rundstykkene.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir 24 rundstykker

  • 0,5 l friske nesleblader
  • 50 g gjær
  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl vann
  • 1 ts sukker
  • 2 ts salt
  • 2 dl olivenolje
  • 1 stk. egg
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 5114 kcal
Fett 207 g
Protein 153 g
Karbohydrater 590 g

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Lag grove rundstykker ved å bytte ut opptil halvparten av melet med sammalt hvete grov.

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

Bruk plasthansker når du plukker nesle for å unngå å brenne fingertuppene på stilkene. Både blader og stilk er dekket av brennhår som kan gi vablete utslett. Brennhårene ødelegges ved varmebehandling.
Nesler er aller best om våren. Knip av de 2-3 øverste skuddene, da er også stilken myk og god.

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Slik sanker du de første ville vekstene

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12428, server:MP-PRD-WEB12 14.12.2024 06:38:52