Dampede blåskjell med øl og pølser
- Tid
- 20–40 min
- Vanskelighetsgrad
- Enkel
Blåskjell er tilgjengelig i fiskedisken året rundt, men er aller best om vinteren. Og en stor, dampende gryte med blåskjell kan være med på å stagge lengselen etter sommer og sol når vinteren er på sitt mørkeste! Her har vi dampet skjellene i øl, og lagt noen gode, grove pølser i gryta. Servert med rød majones og godt brød er dette skikkelig kosemat.
Ingredienser
porsjoner
-
2 kg friske blåskjell -
1 stk. finhakket løk -
1 stilk finhakket stilkselleri (stangselleri) -
3 stk. hvitløkpølse eller annen smaksrik pølse i biter -
2 ss eller rapsolje olivenolje -
3 dl øl (bayer eller mørkere, etter din smak) -
3 ss hakket persille
Rød majones:
-
2 stk. eggeplomme -
1 ss vineddik eller sitronsaft -
1 ts dijonsennep -
2,5 dl solsikkeolje -
1 båt finhakket hvitløk -
8 stk. soltørkede tomater -
1 ss ketchup eller chilisaus
Slik gjør du
- Skyll blåskjellene i kaldt vann, fjern byssustråder og rur. Kontroller at alle skjellene er lukket, åpne skjell er døde og skal kastes.
- Finhakk løk og stilkselleri. Varm olje i en romslig gryte og fres løk og selleri myk og blank.
- Tilsett blåskjell og pølsebiter og hell i øl. Legg på lokk og sett over sterk varme. Kok skjellene til de har åpnet seg. Dette tar bare noen minutter. Bruk en stor sleiv og rør i gryten slik at alle skjellene får litt av ølkraften på seg. Smak eventuelt tilmed litt salt og kvernet pepper.
- Dryss over hakket persille og server med ferskt brød og rød majones.
- Rød majones: La alle ingrediensene til majonesen bli romtempererte. Visp eggeplommene med eddik/sitronsaft og sennep. Spe forsiktig med oljen under kraftig visping. Bland inn hvitløk, finhakkede soltørkete tomater og ketchup/chilisaus, og smak til med salt og pepper.
Lag gjerne en stor porsjon majones i hurtigmikser. Om majonesen skulle skille seg, begynner du på nytt med en eggeplomme og visper inn den mislykkede sausen litt etter litt. Oppbevar majonesen mørkt og kaldt i tette glass. Den er holdbar i kjøleskap i minst to uker.