Risotto

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

En tradisjonell risotto skal være kremete og ha en nesten flytende konsistens - omtrent som grøt. Vanligvis serveres risotto som som en enkel, liten forrett, men vi serverer den like gjerne som en hovedrett, gjerne tilsatt sopp, kylling eller skalldyr.

Ingredienser

porsjoner
 • 1 ss olivenolje
 • 1 stk. finhakket sjalottløk
 • 300 g arborioris (risottoris) eller carnaroliris
 • 4 dl hvitvin
 • 8 dl varm kjøttkraft eller buljong
 • 20 g smør
 • 50 g finrevet parmesan

Slik gjør du

 1. Varm en tykkbunnet kjele og tilsett litt olje. Fres finhakket sjalottløk til den er myk og blank.
 2. Tilsett risen og la den frese med et par minutter.
 3. Hell i vinen, rør om, kok opp og kok til all vin er absorbert. Rør godt innimellom.
 4. Kok opp kraften og hold den varm. Hell en øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker.
 5. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til all kraft er brukt opp. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. 
 6. Smak på risottoen. Risen skal være al dente - ha litt tyggemotstand.
 7. Rør inn kaldt smør og parmesan når risottoen har fått perfekt konsistens. Smak til med litt salt og pepper. Server straks, gjerne med ekstra parmesan høvlet på toppen.

Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Risottoen vil tykne om den blir stående.

 

Normalt serveres risotto som en egen rett (primi piatti) i Italia. Enhver kokk eller husmor i Italia har sin egen måte å lage risotto på, da gjerne med noe godt over eller blandet inn i risottoen, for eksempel sopp eller asparges.

 

Kjøttkraft/buljong kan godt erstattes av andre typer kraft, for eksempel kylling/hønsekraft, skalldyrkraft, grønnsakkraft eller soppkraft. Risottoen får gjerne navn etter hvilken kraft den kokes av.

Kokt ris og pasta kan inneholde bakteriesporer av bacillus cereus som overlever i høy temperatur. Når temperaturen synker, vil bakteriesporene spire og begynne å formere seg. Disse bakteriene vil kunne produsere giftstoffer som verken lukter eller smaker, og som ikke forsvinner ved oppvarming. Når bakteriene har fått formere seg lenge nok, vil giftstoffene kunne føre til alvorlig matforgiftning og i verste fall død. Om ris og pasta blir tatt vare på riktig måte, er det ingenting i veien for å spise restene seinere. Avkjøl helt og sett restene i kjøleskapet. Da vil det være helt trygt å varme dem opp neste dag.