Ostegratinert purre

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Purreløk fortjener å komme høyere på listen over grønnsaker vi bør spise mer av. Når den blir stekt, utvikler purren masse smak og sødme. Her har den fått selskap av blant annet timian og fløte i ovnen. 

Ingredienser

porsjoner
  • 3 stk. purre
  • 2 ss olivenolje
  • 3 kvister frisk timian
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 1 ts sukker
  • 2,5 dl kremfløte eller melk
  • 2 stk. egg
  • 100 g revet vellagret hvitost

Slik gjør du

  1. Del purrene på langs og skyll dem godt. Fjern det som er vissent eller ufriskt. Skjær av noe av det grønne og spar til dryss over den ferdige retten. Skjær resten i 2 cm store biter.
  2. Varm olje i en stor stekepanne på middels varme og tilsett timian og hakket hvitløk.
  3. Tilsett purrebiter når det begynner å frese i pannen. Rør om av og til etter hvert som purren faller sammen. Pass på så ikke purren blir brent, men la den småsurre så lenge at den begynner å karamellisere. Smak til med salt og pepper. Flytt purren over i en ildfast form.
  4. Visp sammen fløte og egg og smak til med salt og pepper. Hell det over purren. Dryss over revet ost og sett formen midt i ovnen på 180 °C i 20-30 minutter, eller til eggeblandingen har satt seg og osten har blitt gyllen.
  5. Dryss over det finsnittede grønne av purren rett før servering.

Server ostegratinert purre som tilbehør til stekt kjøtt eller spekemat.

Ostegratinert purre kan også serveres som selvstendig rett for 2-3 personer, gjerne med en salat ved siden av. 

Ønsker du å gjøre retten vegansk, kan du erstatte ost og kremfløte med plantebaserte alternativer. Dryss gjerne over en skje næringsgjær for parmesan-lignende smak.