Lam Lemonato - gresk lammegryte

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Nydelig lammegryte med smak av Middelhavet! Prøv matelskeren Apostolos sin lammefavoritt, og les hans historie om kjærlighet til mat

Ingredienser

porsjoner
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1,5 kg benfritt lammekjøtt
  • 1 stk. fennikel
  • 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 1 stk. løk
  • 0,5 stk. purre
  • 24 stk. sjalottløk
  • 4 båter hvitløk
  • 4 ss rapsolje
  • 1 dl hvitvin
  • 1,5 l kyllingbuljong (utblandet)
  • Saft og skall av 1 stk. sitron
  • 0,5 ss tørket oregano
  • 2 blader frisk salvie eller 2 ts tørket
  • 1 ts fennikelfrø
  • 2 stk. vårløk
  • 100 g grønnkål
  • 100 g frisk spinat
  • 2 ss hakket frisk dill
  • 1 ts sitronpepper
  • 4 ss olivenolje

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i store biter (ca. 5x5 cm) og fennikel, stilkselleri, løk og purreløk i mindre terninger. Skrell sjalottløk og hakk hvitløk.
  2. Varm rapsolje i en stor stekepanne og brun kjøttet godt på alle kanter. Løft bitene over i en romslig gryte og fortsett med å brune grønnsakene. Ha alt over i gryten med kjøttet etter hvert. Hell i hvitvinen og la den koke inn. Tilsett hønsebuljong, oregano, laurbærblad, saft- og strimlet skall  av halve sitronen, salvie og fennikelfrø. Kok opp, senk varmen, sett på lokk og la alt trekke i ca. 40-60 minutter, til kjøttet begynner å bli mørt.
  3. Ta av lokket og fortsett å koke gryten til sausen reduseres og tykner.  Smak til med salt og sitronpepper.
  4. Fjern de groveste stilkene på grønnkålen og riv den i mindre biter med hendene. Vend grønnkål inn i gryten og la den koke 3-4 minutter. Vend inn spinat og finkuttet vårløk rett før servering. Juster smakene på nytt med salt, pepper og sitronsaft. Drypp noen dråper god olivenolje over retten til slutt. 

Server gryten i dype tallerkener og topp med hakket dill, litt revet sitronskall  og noen dråper god olivenolje. Server gjerne med kokte poteter eller godt, ferskt brød.

Grillet sitron er godt å presse over kjøttet ved servering. Del sitron i to og grill på høy varme eller stek i tørr stekepanne til snittflaten har blitt nesten svart og sitronen er myk.