Lam Lemonato - gresk lammegryte
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Nydelig lammegryte med smak av Middelhavet! Prøv matelskeren Apostolos sin lammefavoritt, og les hans historie om kjærlighet til mat.
Ingredienser
porsjoner
-
2 stk. laurbærblad -
1,5 kg benfritt lammekjøtt -
1 stk. fennikel -
2 stilker stilkselleri (stangselleri) -
1 stk. løk -
0,5 stk. purre -
24 stk. sjalottløk -
4 båter hvitløk -
4 ss rapsolje -
1 dl hvitvin -
1,5 l kyllingbuljong (utblandet) -
Saft og skall av
1 stk. sitron -
0,5 ss tørket oregano -
2 blader frisk salvie eller 2 ts tørket -
1 ts fennikelfrø -
2 stk. vårløk -
100 g grønnkål -
100 g frisk spinat -
2 ss hakket frisk dill -
1 ts sitronpepper -
4 ss olivenolje
Slik gjør du
- Skjær kjøttet i store biter (ca. 5x5 cm) og fennikel, stilkselleri, løk og purreløk i mindre terninger. Skrell sjalottløk og hakk hvitløk.
- Varm rapsolje i en stor stekepanne og brun kjøttet godt på alle kanter. Løft bitene over i en romslig gryte og fortsett med å brune grønnsakene. Ha alt over i gryten med kjøttet etter hvert. Hell i hvitvinen og la den koke inn. Tilsett hønsebuljong, oregano, laurbærblad, saft- og strimlet skall av halve sitronen, salvie og fennikelfrø. Kok opp, senk varmen, sett på lokk og la alt trekke i ca. 40-60 minutter, til kjøttet begynner å bli mørt.
- Ta av lokket og fortsett å koke gryten til sausen reduseres og tykner. Smak til med salt og sitronpepper.
- Fjern de groveste stilkene på grønnkålen og riv den i mindre biter med hendene. Vend grønnkål inn i gryten og la den koke 3-4 minutter. Vend inn spinat og finkuttet vårløk rett før servering. Juster smakene på nytt med salt, pepper og sitronsaft. Drypp noen dråper god olivenolje over retten til slutt.
Server gryten i dype tallerkener og topp med hakket dill, litt revet sitronskall og noen dråper god olivenolje. Server gjerne med kokte poteter eller godt, ferskt brød.
Grillet sitron er godt å presse over kjøttet ved servering. Del sitron i to og grill på høy varme eller stek i tørr stekepanne til snittflaten har blitt nesten svart og sitronen er myk.