Kjøttdeigpai

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Mat for hele familien og vennegjengen. Litt forberedelser på forhånd, men lettvint å servere.

Ingredienser

4  porsjoner
  • 400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 1 bunt vårløk
  • 1 båt hvitløk
  • 2 ss smør eller olje
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 ts tørket basilikum
  • 12 stk. rød stjerneløk (delikatesseløk)
  • 2 dl melk
  • 2 stk. egg
  • 2 ss revet hvitost

Paideig:

  • 3 dl hvetemel
  • 100 g smør
  • 0,25 ts salt
  • 3 ss vann

Slik gjør du

  1. Smuldre smør sammen med mel, og tilsett salt og vann. Elt deigen sammen.
  2. Trykk deigen ut i en smurt paiform og la den henge litt utenfor kanten. Den krymper under steking.
  3. Prikk deigen godt med en gaffel, og la den gjerne stå kjølig en times tid. Forstek paibunnen på 200 °C i ca. 10 minutter.
  4. Rens og hakk vårløk og hvitløk og fres det i en stekepanne sammen med kjøttdeigen. Tilsett salt, pepper og basilikum.
  5. Fordel fyllet i paiskallet og sett stjerneløken oppi med toppene opp. Bland sammen melk, egg og revet ost og hell over i paien.
  6. Stek paien på nederste rille til eggeblandingen har stivnet og paien har fått en fin gyllen farge, ca. 30 minutter.
Hvis du lar stjerneløken ligge i varmt vann ca. 10 minutter før du renser den, blir skallet enklere å fjerne. Denne paien kan du fint lage med bare hakket løk, dersom du ikke har vårløk eller småløk. Purre går også fint. Bruk gjerne ferdig paideig fra pakke. I stedet for vanlig kjøttdeig kan du gjerne bruke magrere kjøttdeig som inneholder under 10 prosent fett, karbonadedeig, kyllingkjøttdeig eller kjøttdeig av svin. For en magrere paideig, kan du godt bruke kesam eller cottage cheese istedenfor smør/margarin.