Hjemmelaget vaniljeis med friske jordbær

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

En fløyelsmyk og deilig hjemmelaget vaniljeiskrem servert med friske jordbær gir deg en skikkelig smak av sommer. Det finnes knapt noe bedre!

Ingredienser

porsjoner
  • 5 dl helmelk
  • 5 dl kremfløte
  • 1 stk. vaniljestang
  • 10 stk. eggeplomme
  • 200 g sukker

Til serveringen:

  • 500 g jordbær
  • 6 kvister frisk sitronmelisse

Slik gjør du

1. Hell melk og fløte i en kjele. Del vaniljestang i to på langs, skrap ut frøene og ha stang og frø i kjelen sammen med fløtemelken. Kok opp blandingen, trekk kjelen av platen og la blandingen stå i 10-15 minutter.  

2. Pisk eggeplommer og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6-8 minutter.

3. Ta ut vaniljestangen og hell fløtemelken forsiktig i en tynn stråle over i eggedosisen. Rør hele tiden.

4. Hell blandingen tilbake i kjelen, og la den stå på svak varme til den blir ca. 80 °C og begynner å tykne. Rør hele tiden, og se til at det ikke koker da kan blandingen sprekke. Sil blandingen og avkjøl den helt.

5. Kjør den avkjølte blandingen i en ismaskin til den har en kremete og fin konsistens. Har du ikke ismaskin, hell den avkjølte blandingen over i en egnet beholder, for eksempel en brødform, og sett den i fryseren. Rør jevnlig i blandingen under innfrysningen, ca. hver halvtime, slik at det ikke danner seg iskrystaller. La isen stå i fryseren til den er helt stiv, ca. 6 timer.

6. Lag kuler av vaniljeisen og server den med friske jordbær. Pynt eventuelt med sitronmelisse.