Helstekt kylling med byggrynsalat
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
En stor helstekt kylling er perfekt til både en helt spesiell hverdag eller en liten, enkel fest. Kyllingen blir ekstra saftig og smakfull om du pensler den med smør i løpet av steketiden. Vi serverer en deilig, varm byggrynssalat til.
Ingredienser
6 porsjoner
-
1 stk. kylling (ca. 1500 g) -
1 stk. løk -
6 båter hvitløk -
2 ss smør -
2 ss salt -
1 ts kvernet pepper -
0,5 ts paprikapulver
Varm byggrynsalat:
-
1 stk. løk -
2 båter hvitløk -
300 g byggryn (perlebygg) -
6 dl grønnsak- eller kyllingbuljong (utblandet) -
500 g gresskar , ev. søtpotet -
revet skall og saft av
1 stk. sitron -
200 g frisk spinat -
150 g fetaost -
100 g hakkede pistasjnøtter
Slik gjør du
- Skyll kyllingen godt, spesielt inne i hulrommet. Tørk godt med tørkepapir.
- Del løk i båter fyll hulrommet på kyllingen med løkbiter og hvitløk. Knyt sammen lårene med litt hyssing.
- Smelt smør og bland inn salt, pepper og paprikapulver. Pensle kyllingen godt med blandingen.
- Plasser kyllingen i en ildfast form.
- Sett formen langt nede i stekeovnen på 180 °C i ca. 1 time og 15 minutter, eller til kraften er klar når du stikker i kjøttet med en skarp kniv. Bruker du steketermometer, så stikk det inn i den tykkeste delen av kyllingbrystet og stek kyllingen til termometeret viser 68 ˚C. Pensle kyllingen med smørblandingen flere ganger under steketiden.
- Finhakk løk og hvitløk. Varm en sauteringspanne eller dyp stekepanne med litt olje og fres løk og hvitløk myk og blank.
- Skyll byggryn i kaldt vann og la dem renne godt av seg. Ha byggrynene i pannen og fres dem med løken i et par minutter. Tilsett kyllingbuljong og kok opp. Senk varmen, sett på lokk og la byggrynene koke i 15-20 minutter, til de er møre men fortsatt har litt tyggemotstand.
- Skrell og kutt gresskar i jevnstore terninger (ca. 2x2 cm). Varm litt av oljen i en stekepanne og stek gresskarbitene til de er gylne og myke, ca. 15 minutter.
- Vend gresskarbitene inn i de kokte byggrynene sammen med spinat, revet skall og saft av sitron og resten av olivenoljen. Smak til med salt og pepper.
- Smuldre fetaost med fingrene og dryss over byggrynsalaten sammen med hakkede pistasjenøtter.