Helstekt and

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Helstekt og gyllenbrun and servert med eplebåter, svisker og fiken er fristende og smakfull mat. I Danmark er and like populær middag på julaften som ribbe er her i Norge. 

Ingredienser

4  porsjoner
  • 1 stk. and (ca. 2,5 kg)
  • 1,5 ss grovt salt
  • 1,5 ss kvernet pepper
  • 1 stk. sitron
  • 50 g smør
  • 4 dl vann

  • 2 stk. eple
  • 1 pk svisker , à 200 g
  • 2 stk. frisk fiken , til pyn

Slik gjør du

Du trenger: and, grovt salt, pepper, sitron, smør, vann, epler, svisker og hyssing.

1. Bind lårene sammen ved benknokene.

2. Krydre med salt og pepper og gni kdet godt inn i anden. La den gjerne ligge 30-40 minutter på kjøkkenbenken.

3. Legg anden på en rist i en langpanne eller ildfast form. Press over sitronsaft, og la gjerne sitronen bli med under stekingen. 

4. Bruk en ostehøvel og skjær tynne skiver av smøret. Legg skivene over andebrystene. Hell vann i langpannen. Stek anden midt i stekeovnen på 225 °C i 20 minutter. Ta ut langpannen, fjern risten og legg anden tilbake i formen.  

5. Del eple i båter og legg i langpannen sammen med svisker. Stikk inn et steketermometer i andebrystet (pass på at termometeret ikke treffer ben). Øs gjerne litt kraft over anden. Stek videre på 160 °C til kjernetemperaturen viser 58-60 °C. Dette tar ca. 1 time. Steketiden avhenger av størrelsen på anden. 

Øs eller pensle anden gjentatte ganger med stekesjyen i formen i løpet av steketiden. Dette gir sprøtt skinn og ekstra saftig kjøtt. Skru eventuelt opp steketemperaturen eller bruk ovnens grillfunksjon mot slutten av steketiden.

Anden er ferdig stekt, sprø, gyllen og fin. Server gjerne med epler, svisker og noen gode ferske fiken.