Gresskarpai
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Det blir ikke Thanksgiving uten gresskarpai! En tradisjonell klassiker med deilig kryddersmak, ikke ulikt våre pepperkaker.
Ingredienser
porsjoner
-
200 g hvetemel -
100 g smør -
1 ss sukker -
1 ss vann
Fyll
-
400 g gresskar -
6 ss hvetemel -
0,5 ts bakepulver -
0,5 ts salt -
1 ts malt kanel -
1 ts malt allehånde -
0,5 ts malt ingefær -
0,5 ts malt muskat -
2 stk. egg -
1,5 dl sukker -
2 ss smør -
3 dl kremfløte -
2 ts vaniljesukker
Slik gjør du
- Ha hvetemel, smør og vann i en hurtigmikser, og kjør alt raskt sammen til en fast deig. Kna deigen sammen på kjøkkenbenken. Tilsett litt mer mel om nødvendig. Pakk den i folie og legg den kaldt i ca. 30 minutter.
- Del gresskaret i to, fjern kjernehuset og skjær det i båter. Skjær av det meste av skallet (det gjør ikke noe om litt sitter igjen). Del båtene i biter.
- Bruk en potetrist og damp gresskarbitene i 15-20 minutter, eller til de er helt møre (de kan også kokes møre i vann). Hell vekk kokevannet og la bitene dampe seg tørre. Ha bitene i hurtigmikseren eller bruk stavmikser og kjør dem til en fin puré.
- Kjevle ut deigen eller trykk den ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Stek paiskallet i ovnen på 220 °C i ca. 10 minutter. Ta paiskallet ut av ovnen og reduser temperaturen til 180 °C.
- Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat.
- Smelt smør. Pisk sammen egg, sukker og smør. Tilsett gresskarpuré, fløte og vaniljesukker. Vendinn mel- og krydderblandingen.
- Ha fyllet i paiskallet. plasser formen på rist midt i ovnen og stek gresskarpaien i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast. Avkjøl på rist.
Server paien lun eller avkjølt med pisket krem til.