Gresskarpai

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Det blir ikke Thanksgiving uten gresskarpai! En tradisjonell klassiker med deilig kryddersmak, ikke ulikt våre pepperkaker. 

Ingredienser

porsjoner
  • 200 g hvetemel
  • 100 g smør
  • 1 ss sukker
  • 1 ss vann

Fyll

  • 400 g gresskar
  • 6 ss hvetemel
  • 0,5 ts bakepulver
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts malt allehånde
  • 0,5 ts malt ingefær
  • 0,5 ts malt muskat
  • 2 stk. egg
  • 1,5 dl sukker
  • 2 ss smør
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ts vaniljesukker

Slik gjør du

  1. Ha hvetemel, smør og vann i en hurtigmikser, og kjør alt raskt sammen til en fast deig. Kna deigen sammen på kjøkkenbenken. Tilsett litt mer mel om nødvendig. Pakk den i folie og legg den kaldt i ca. 30 minutter.
  2. Del gresskaret i to, fjern kjernehuset og skjær det i båter. Skjær av det meste av skallet (det gjør ikke noe om litt sitter igjen). Del båtene i biter.
  3. Bruk en potetrist og damp gresskarbitene i 15-20 minutter, eller til de er helt møre (de kan også kokes møre i vann). Hell vekk kokevannet og la bitene dampe seg tørre. Ha bitene i hurtigmikseren eller bruk stavmikser og kjør dem til en fin puré.
  4. Kjevle ut deigen eller trykk den ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Stek paiskallet i ovnen på 220 °C i ca. 10 minutter. Ta paiskallet ut av ovnen og reduser temperaturen til 180 °C.
  5. Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat.
  6. Smelt smør. Pisk sammen egg, sukker og smør. Tilsett gresskarpuré, fløte og vaniljesukker. Vendinn mel- og krydderblandingen.
  7. Ha fyllet i paiskallet. plasser formen på rist midt i ovnen og stek gresskarpaien i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast. Avkjøl på rist.

Server paien lun eller avkjølt med pisket krem til.