Gresskar med vegetarfyll
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Flaskegresskar fylt med ris- og grønnsaksfyll blir som en vegetarstek, og er kanskje julens lekreste rett. Dette er utvilsomt en festrett for alle som velger vegetar.
Ingredienser
porsjoner
-
1 stk. flaskegresskar -
1 ss olivenolje
Ris- og grønnsaksfyll:
-
2 stk. gulrot -
2 stilker stilkselleri (stangselleri) -
1 stk. løk -
2 båter hvitløk -
1 ss olivenolje -
2,5 dl fullkornris -
0,5 l grønnsakbuljong (utblandet) -
1,5 dl pecannøtter eller valnøtter -
1,5 dl tørkede tranebær -
0,5 ts salt -
0,25 ts kvernet pepper -
0,5 ts tørket timian
Slik gjør du
- Del et flaskegresskar i to på langs og fjern frøene. Legg halvdelene på et bakepapirkledd stekebrett med snittflaten opp. Pensle med olivenolje.
- Sett brettet i stekeovnen på 180 °C og bak gresskaret i ca. 1 time til det er mørt, men fortsatt holder fasongen. Avkjøl gresskaret til det er kjølig nok til å håndteres.
Baketiden er avhengig av størrelsen på gresskaret. Det bør ikke bake for lenge, da blir det for mykt. Husk det skal tilbake i stekeovnen en gang til.
- Finhakk gulrot, stilkselleri, løk og hvitløk til fyllet mens gresskaret steker.
- Varm olivenolje i en sauteringspanne eller vid kjele og fres grønnsakene til myke og blanke og begynner å få farge. Tilsett ris og grønnsaksbuljong og kok opp. Senk varmen litt og la risen koke til den har absorbert all væske. Rør om av og til.
- Bruk en skje til å grave ut gresskarkjøttet. La det være igjen omtrent en centimeter kjøtt innenfor skinnet. Hakk gresskarkjøttet.
- Vend inn hakket gresskarkjøtt sammen med hakkede valnøtter, tranebær og urter med risfyllet. Smak til med salt og kvernet pepper.
- Fyll gresskaret ved å fylle hver halvdel av gresskaret med så mye av risblandingen som mulig. Pakk fyllet godt sammen. Legg den ene halvdelen oppå den andre og bruk hyssing til å binde dem sammen. Få gjerne hjelp av et par ekstra hender.
Gresskaret kan forberedes i god tid fram til dette punktet. Pakk det stramt inn i folie og legg det i kjøleskap i opptil 3 dager før det skal serveres.
- Legg gresskaret i en ildfast form og pensle hele overflaten med olivenolje. Plasser formen midt i ovnen på 180 °C i 20-35 minutter, til det er helt gjennomvarmt.
- Løft gresskaret forsiktig over på et serveringsfat og la det hvile et par minutter før servering. Skjær det forsiktig i ca. 2 cm tykke skiver. Skivene har lett for å falle fra hverandre, så det kan være lurt å bruke en kakespade når de skal flyttes over på en tallerken.
Server gjerne en frisk salat og din favorittsaus til gresskaret.
Fyllet i gresskaret kan varieres på mange måter ved endre urter, nøtter og grønnsaker. Pass på at fyllet ikke inneholder for mye fuktighet. Da vil det bli vanskelig å holde på fasongen.
Du kan også få et fyll med fastere konsistens ved å blande et egg eller to inn i rismassen.