Fylt lammelår med tomat og feta

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Lammestek regnes av mange som et «må-ha-måltid» både i høstens lammesesong, og i påsken. Om du vil imponere gjestene dine, er en stor fylt lammestek en sikker vinner. Ikke bare ser det flott ut, men kjøttet blir også utrolig saftig og smakfullt. 

Ingredienser

10  porsjoner
  • 1 stk. lammelår ca. 2,5 kg

Fyll:

  • 2 stk. finhakket sjalottløk
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 50 g finhakket sorte oliven
  • 50 g hakket soltørkede tomater i olje
  • 200 g smuldret fetaost
  • 4 ss tomatpuré
  • 2 ss brødrasp
  • 2 ss hakket bladpersille
  • 1 ss hakket frisk timian

  • 0,5 ts salt
  • 1 ts pepper

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovnen til 125 °C. Bein ut lammelåret (se videoen nedenfor), eller kjøp en som er ferdig utbeinet.
  2. Bland sammen ingrediensene til fyllet og fordel det inni steken.  
  3. Rull steken sammen og surr den godt med hyssing. Gni steken inn med salt og pepper. 
  4. Legg steken i en langpanne og stikk inn et steketermometer. Se til at termometeret  sitter i kjøttet og ikke i fyllet, da det vil angi feil kjernetemperatur.
  5. Sett steken midt i stekeovn til termometeret viser 65-70 °C for medium til medium pluss, eller 75 °C for gjennomstekt. Dette tar ca. 3 timer.  La steken hvile i 20 minutter før den skjæres opp i skiver.

Server gjerne lammesteken med en god salat til. 

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek. Du kan også tilberede saltet lammelår på samme måte, men da må du ikke salte vannet.