Fikenterte
- Tid
- 40–60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Fiken i sesong smaker helt fantastisk! Lag en sprø tertebunn, fyll den med fløyelsmyk vaniljekrem og legg deilige fiken på toppen. Nam!
Ingredienser
porsjoner
Tertebunn:
-
0,5 ts vaniljestang -
skall av
0,5 stk. sitron -
160 g hvetemel -
60 g melis -
85 g smør -
0,5 stk. egg
Vaniljekrem:
-
1 stk. vaniljestang -
5 stk. gelatinplater -
6 dl melk -
9 stk. eggeplomme -
1 dl sukker -
2 ss maisenna -
1 dl kremfløte
-
10 stk. frisk fiken -
2 ss flytende honning
Slik gjør du
- Del vaniljestang en vaniljestang først i to og deretter i to på langs. Skrap ut frøene med en liten spiss kniv. Ha vaniljefrø og revet sitronskall i en foodprosessor sammen med mel, melis og smør og kjør det raskt sammen.Tilsett egg og kjør til deigen er passe samlet.
- Hell deigen over på kjøkkenbenken og kna den godt sammen. Pakk den godt inn og legg den kaldt i minimum 20 minutter.
- Ta den andre halvparten av vaniljestangen. Splitt den i to på langs og skrap ut frøene. Ha dem i en kjele sammen med oppklipte gelatinplater, melk, eggeplommer, sukker og maisstivelse. Har du ikke vaniljestang kan du bruke 1 ts vaniljesukker per vaniljestang.
- Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl vaniljekremen.
- Kjevle ut deigen mellom to bakepapirark til en leiv som er 2-3 mm tykk. Ta bort bakepapiret og kle en paiform, 22 cm i diameter, med deigen. Skjær vekk overflødig deig, og prikk bunnen med en gaffel.
- Sett formen kaldt i 10 minutter.
- Stek terten i ovnen på 180 °C til den har fått en gyllen og fin farge, ca. 12 minutter. Avkjøl.
- Stivpisk kremfløten og pisk vaniljekremen til den er klumpfri. Bland det sammen.
- Del fiken i båter. Bre vaniljekrem utover i den stekte tertebunnen. Legg fikenbåter på toppen. Ha på honning rett før servering.