Bollekake med rabarbra og vaniljekrem
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Er du glad i søt gjærbakst er dette kaken for deg! Lag en enkel bolledeig, ha den i en langpanneform og topp med sesongens rabarbra og en deilig hjemmelaget vaniljekrem. Kaken får garantert bein å gå på!
Ingredienser
12 porsjoner
Vaniljekrem:
-
5 stk. eggeplomme -
0,5 stk. vaniljestang -
3 dl melk -
0,5 dl sukker -
1 ss maisenna
Bolledeig:
-
5 dl melk -
25 g fersk gjær -
1 stk. egg -
950 g hvetemel -
150 g sukker -
0,25 ts salt -
150 g smør i terninger
Syltet rabarbra:
-
2 stilker rabarbra -
1,5 dl vann -
1 dl sukker -
0,5 dl eplecidereddik
Melisglasur:
-
75 g melis -
0,5 stk. eggehvite -
0,5 ts sitronsaft (kan sløyfes)
Slik gjør du
- Lag vaniljekrem først. Del vaniljestang i to på langs, skrap ut frøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Visp alt godt sammen. Varm opp blandingen under omrøring til kremen begynner å tykne. Når kremen har blitt tykk og fin, trekk kjelen av platen og avkjøl kremen.
Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
- Sett bolledeig. Bland sammen hvetemel, sukker og salt i en bolle. Varm melk til den er fingervarm, smuldre gjær i melken og pisk inn egg. Hell blandingen i bollen. Elt deigen på middels hastighet i en kjøkkenmaskin med eltekrok, ca. 10 minutter. Du kan også elte deigen for hånd.
- Tilsett smør og elt deigen til den slipper bollen og er smidig og fin, ca. 10 minutter.
- Dekk til bakebollen med litt plastfolie og sett deigen til heving på et lunt sted. Hev deigen til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Lag syltet rabarbra imens. Skrell rabarbra. Ikke kast skallet, det gir fin farge til laken. Kok opp rabarbraskall, vann, sukker og eddik i en kasserolle. Kutt rabarbra i små biter og legg dem kasserollen når sukkeret har løst seg opp. La det småkoke i 2 minutter. Avkjøl. Oppbevar gjerne syltet rabarbra på glass med lokk.
- Smør en liten langpanne, ca. 25x35 cm med smør. Ha deigen i langpannen og klem den ut i formen. Lag små groper i deigen. Dekk til med plastfolie og sett deigen til etterheving på et lunt sted i ca. 30 minutter.
- Trykk ned gropene en gang til og fyll dem med vaniljekrem og syltet rabarbra. Bruk en sprøytepose eller en liten teskje for å fordele vaniljekrem utover. Dekk til med plastfolie og sett deigen til heving i ytterligere 30 minutter.
- Forvarm stekeovn til 225 °C. Sett formen i stekeovn på nederste rille og stek kaken i ca. 10 minutter. Sett formen på en rist og avkjøl.
- Bland sammen melis, eggehvite og sitronsaft til en glasur. Ha glasuren på kaken rett før servering.