Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold

Norsk rødt fe er verdens mest bærekraftige ku

Vi i MatPrat er stolte sponsorer av Bocuse d´Or og tok derfor med oss kandidatene til Årets kokk og årets unge kokk for å lære mer om den verdensberømte storferasen Norsk rødt fe og om gårdsdrift på Husfrua på matdestinasjonen Inderøya i Trøndelag.

 

 

Norsk rødt fe er kjent for å ha god helse, høy fruktbarhet og det er lav bruk av antibiotika generelt i Norsk Landbruk. 

Kombikua produserer både melk og kjøtt av høy kvalitet. Vi får med andre ord flere produkter av samme dyr. Dette reduserer både fôrforbruk, avfall og vannforbruk og gir lavere klimautslipp per produsert kilo melk og kjøtt sammenlignet med kyr som er spesialisert på enten melkeproduksjon eller kjøttproduksjon.

Rebekka Helen Aamaas er Rådgiver bærekraft og matproduksjon hos MatPrat. Hun er utdannet agroøkolog og holdt foredrag om norsk rødt fe og hvorfor kombikua som både produserer melk og kjøtt kan kalles verdens mest klimavennelige ku.

Norsk rødt fe er kjent for god helse.  Dette henger sammen med lavt forbruk av antibiotika, bedre dyrevelferd, lavere forbruk av ressurser og lavere klimagassutslipp fordi NRF er en kombiku.

I et klimaperspektiv er dette svært positivt ettersom klimaavtrykket dermed kan fordeles både på melka og kjøttet. Hovedfordelen med NRF i forhold til bærekraft og klima er at det er en kombirase som produserer både melk og kjøtt -altså flere produkter fra samme dyr.

 

Løsdriftsfjøs og norsk rødt fe

Kuene på Husfrua har kanskje den flotteste utsikten i hele Trøndelag.