Croquette med pinnekjøtt
En skikkelig croquette må ha en god krønsj, og mørt fyll. Aron har også lurt inn masse smak av jul, og disker opp med sprø kroketter fylt med julens pinnekjøtt og potetmos. En nydelig måte å bruke restene fra julematen. For rester blir det, uansett hvor godt man planlegger. Og etter å ha smakt disse, kommer du til å lage for mye med vilje!
Croquetter kan serveres som en forrett, eller som en av flere småretter til juletapasen.
Dette trenger du til 4 porsjoner:
2 kokte poteter
30 g smør
30 g helmelk
30 g kremfløte
100 g ferdigdampet pinnekjøtt
3 ss bladpersille
3 stk. egg
100 g hvetemel
100 g panko brødkrum
1 l frityrolje
Slik gjør du det:
Lag fyllet: Skjær kokt potet i mindre biter. Ha dem i en kjele sammen med smør, melk og fløte, og varm opp forsiktig til potetene er varme. Bruk en stavmikser og kjør blandingen lett til en potetkrem. Ta pinnekjøttet av beinet og fjern større biter av fett. Skjær kjøttet i små terninger. Blandpinnekjøtt med finhakket bladpersille og potetkrem. Smak til med salt og pepper.
Lag kuler: Spre smeten utover en tallerken og sett kjøling i minst 1 time, til den har blitt kald. Rull smeten til små baller, så store som du ønsker dem. Sett i fryser i minst 6 timer, eller over natten. Gjør klar tre skåler til panering. Ha egg i én av skålene og kjør lett med en stavmikser til det er blandet. Ha mel i en annen skål og panko i den siste.
Gjør klar frityrkjelen: Fyll frityrolje i en egnet gryte eller dyp stekepanne. Sjekk at oljen er varm nok. Ideell temperatur er 175-180 °C. Bruk et digitalt steketermometer eller sjekk med en tresleiv. Bruser det rundt sleiven, er oljen varm nok. Paner og friter: Dypp pinnekjøttballene først i melblandingen, deretter i egget og til sist i panko. Sørg for at de er godt dekket med panko rundt hele. Legg nedi pinnekjøttballene og friter til de er gyllenbrune, ca. 1 minutt. Løft opp med en hullsleiv, og legg de over på en rist eller et ark kjøkkenpapir så noe av oljen får renne av.
La avkjøles litt før du setter tenna i dem.
Du finner også full oppskrift her!