Steking i panne
Å steke kjøtt i skiver tar bare noen minutter og egner seg godt til middag. Særlig når man ikke ønsker å bruke alt for lang tid til matlagingen.
Kjøtt som skal stekes i skiver i panne må være mørt, da det ikke skjer noen mørningsprosses under steking. Fileter egner seg godt til steking i skiver. Får å få et best mulig resultat kan det være greit å lære seg noen enkle knep.
- Kjøttet bør ligge i romtemperatur i ca. ½ time før bruk, da vil stekeskorpen dannes raskt. Er kjøttet kaldt, vil det kjøle ned stekepannen og du vil få et "kokt" resultat.
- Tørk kjøttet med kjøkkenpapir
- Kjøttstykker med fettkant kan lett vri seg i pannen, lag derfor et snitt i fettkanten.
- Behold det synlige fettet på under steking. Smaken sitter i fettet og gir god smak.
- Smelt margarin/smør i en panne.
- Ha på salt og pepper like før eller under steking.
- Når fettet er nøttebrunt og det har sluttet å bruse, legges kjøttet i pannen. Kjøttet vil da lukke porene og den smakfulle kjøttsaften vil forbli inne i kjøttstykket.
- Legg ikke for mye kjøtt i stekepannen på en gang, det vil føre til at pannen raskt blir avkjølt. Det vil da ikke dannes stekeskorpe og kjøttsaften vil sive ut. Kjøttet blir kokt i stedet for stekt. Resultatet blir et tørrere kjøttstykke.
- Kjøttet stekes ferdig på den ene siden før det vendes. Steketiden avhenger av tykkelsen på kjøttskiven og hvor godt stekt du vil ha det. Når du ser at kjøttsaften pipler opp på overflaten kan du snu kjøttet.
- La kjøttet få hvile 3-4 minutter før servering. Da vil saften sette seg i kjøttet når det skjæres i kjøttstykket.
- Synlig fett skjæres bort hvis det er ønskelig.