Slik åpner du østers

Friske østers er en delikatesse fra havet, men kan være litt kinkige å åpne. Her får du tips til hvordan du åpner skallene på en trygg måte.

Du trenger:

Østerskniv

Kjøkkenhåndkle eller en klut

  1. Hold østersen i én hånd ved hjelp av et kjøkkenhåndkle. La undersiden av skallet vende opp, og ha den smaleste delen av skallet vende mot deg. Du kan også legge østersen på en fjøl med et kjøkkenhåndkle over (vi bruker kjøkkenhåndkle både for å beskytte hånden og for å tørke opp vann).

  1. Hold østersen stødig og stikk østerskniven inn mellom de to skallhalvdelene. Lirk frem og tilbake til du kommer igjennom, og før kniven langs det flateste skallet for å kutte muskelen som holde skallet lukket. Skallet løsner med en gang muskelen er av. 
  2. Lukt på hvert skjell du åpner. Det skal lukte friskt av sjø og saltvann. Om det lukter vondt må det kastes.
  3. Plukk forsiktig vekk løse deler av skallet, og sett østersen stødig i grovt salt eller i litt krøllete aluminiumsfolie. 
Om du vil åpne østers trygt og effektivt er en østerskniv en god investering. Vanlige kniver kan lett knekke i møtet med en østers, og glipper kniven kan du skjære deg alvorlig. Østerskniv får du i utstyrsbutikker for kjøkken og i enkelte fiskebutikker. Har du ikke østerskniv, så velg en liten, stivbladet kniv (for eksempel en liten tollekniv) og pass på at kniveggen vender fra deg, slik at du ikke skader deg om kniven glipper.