Hvorfor kaster vi mat?
De viktigste årsakene til at vi kaster mat er at maten glemmes i kjøleskapet og går ut på dato. Dårlig planlegging, feil oppbevaring og at vi lager opp for mye mat, er også viktige årsaker til at vi ender opp med å kaste mat.
Hvor mye mat kaster vi?
I gjennomsnitt kaster hver nordmann 35 kg spiselig mat hvert eneste år. Dette er kun matsvinn kartlagt i norske husholdninger. Totalt kastes det 451 600 tonn spiselig mat i Norge hvert år. Fordelt på innbyggere utgjør dette 82,3 kg per innbygger per år.
Hva kaster vi mest av?
I husholdningen er det måltidsrester vi kaster aller mest av, etterfulgt av brød og frukt og grønnsaker. I dagligvarehandlelen er det bakevarer og frukt og grønnsaker som utgjør mesteparten av matsvinnet.
Hvem kaster mest?
Av det totale matsvinnet i Norge, er det forbrukerleddet som står for mesteparten (42%).
Livsstuasjonen vår påvirker hvor mye mat vi kaster. De yngre (<40 år), de som er i full jobb og de med barn kaster mest. De eldre (>65 år) kaster minst.
Småbarnsfamilier fanget i en travel hverdag planlegger lite og handler på impuls, selv om kjøleskap og fryser er fulle av mat. Rester blir i liten grad tatt vare på og brukt videre. Dette fører til at mye mat blir kastet fordi det blir gammelt. Middagsrester, brød, frukt og grønnsaker er noe av det det blir kastet mest av. Svært mye av dette blir kastet fordi det har gått ut på dato eller ikke er like ferskt og delikat lenger, og kunne vært spist om det var blitt tatt vare på tidligere. Datomerkinger blir ofte fulgt slavisk, og merkingen «Best før» og «Siste forbruksdag» er viktig ledesnorer for når det er greit å kaste produktet – uten å kontrollere om det virkelig er blitt dårlig. Årsaken er ofte manglende kunnskap om hvordan matrestene kan utnyttes, og engstelse for at maten kan gjøre dem syke.
Sist oppdatert: tirsdag 30. september 2025