Raspeball

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Raspeball, komle, kompe, potetball, klubb, kjært barn har mange navn. Dette er tradisjonsmat i hele landet, men tilbehør og serveringsmåter varierer fra sted til sted. I denne oppskriften har vi fylt raspeballene med terninger av kokt lettsaltet sideflesk, og servert dem med rørte tyttebær og sukker.

Ingredienser

  • 200 g lettsaltet sideflesk uten svor
  • 2 l vann

Raspeballer:

  • ca. 750 g rå potet
  • ca. 300 g kokt potet
  • ca. 3 dl byggmel
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 l kjøttkraft (etter trekking av lettsaltet sideflesk)

Slik gjør du

1. Legg lettsaltet sideflesk i en kjele, hell på kaldt vann og kok opp. Skum godt av og kok kjøttet i ca. 2 1/2 time, eller til det er mørt.

2. Ta sideflesket ut av kjelen og legg det på en tallerken til avkjøling. Skjær sideflesket i små terninger.

3. Skrell potet, og riv rå poteter på råkostjern eller i en foodprocessor. Riv eller mos kokt potet og bland dem sammen med revne rå poteter, mel og salt.

4. Form blandingen med hendene til 8 like store baller. Lag en liten fordypning i hver ball, legg i flesketerninger og klem igjen hullet.

 

Raspeballene kan også fylles med annet type kjøtt, som salt lammekjøtt, bacon eller kjøtt fra røkt eller salt svineknoke.

 

5. Kok opp kraft fra salt sideflesk. Når kraften koker legg raspeballene forsiktig i.  Raspeballene skal småkoke i ca. 30-40 minutter.

Server raspeballene med rørte tyttebær og sukker.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.