Lammebog med komler og rotmos

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Det er populært å vende tilbake til de norske matrøttene for inspirasjon. Lammekjøtt, rotmos og komler er så norsk som det kan bli! Servert på denne måten, blir det rett og slett eksotisk.

Ingredienser

  • 1 stk utbenet og surret lammebog
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 2 ss smør til steking

Komler:

  • 250 g rå potet
  • 100 g kokt potet
  • 1 dl byggmel
  • 1 ss hvetemel
  • 12 ts salt
  • 12 l lettsaltet vann vann eller kjøttkraft

Rotmos:

  • 100 g kålrot i biter
  • 100 g gulrot i biter
  • 100 g potet i biter
  • 2 ss smør
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 14 ts revet muskatnøtt

Slik gjør du

1. Forvarm ovnen til 125 °C. Surr lammebog med hyssing. Gni den inn med salt, pepper og hvitløk.

Hvis ikke du er en mester med kniven kan det å beine ut en lammebog by på utfordringer. For all del, prøv men du må ikke være redd for å be din lokale kjøtthandler om å gjøre deg denne tjenesten.

2. Brun lammebogen på alle sider i en varm stekepanne med smør. Legg den over i en langpanne. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Sett langpannen midt i stekeovn, og stek i ca. 1 ½ time eller til kjernetemperatur 70 °C.

3. Komler: Skrell rå potet og riv dem grovt. Riv eller mos kokte, rensede poteter og bland dem inn i de rå potetene sammen med mel og salt.

4. Form små komler med en hånd og en stor skje, og trekk dem i lettsaltet vann eller kjøttkraft. Komlene skal trekke i 30-40 minutter. Når de er ferdige skal de ha jevn farge og konsistens helt igjennom.

Kok gjerne en prøvekomle først for å se om deigen er fast nok. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver komle du former, og prøv å få dem så glatte som mulig.

5. Skrell potet og rotgrønnsaker til rotmosen. Del grønnsakene i grove biter. Kok bitene møre i en kjele med vann. Mos med en stamper eller i en hurtigmikser. Rør inn smør og smak til med salt, pepper og muskat, og eventuelt litt stekesjy fra bogen.

6. Ta kjøttet ut av stekeovn og la det hvile i ca. 10 minutter før du skjærer det i skiver. Sil stekesjyen som har dannet seg i bunnen av langpannen, og server den ved siden av.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.