Ukemeny for travel førjulstid

Jula kan for mange føles hektisk, og det er utfordrende å innfri alles forventninger. Denne ukesmenyen løser nødvendigvis ikke dette, men vi håper den kan gi deg inspirasjon til å gode og fullverdige middager i før- og romjulen.

Retter som bygger på den tradisjonelle julematen, og som er raske å lage, skaper litt jul i hverdagen selv om tiden er knapp. Julepølse, vossakorv, juleskinke og medisterboller i kombinasjon med couscous, spagetti, pai eller wok, er fristende raske hverdagsretter som skaper stemning rundt middagsbordet.

 

Fest i ventetiden

Julequesadilla med ridderost og okserull er et godt alternativ til den vanlige fredagstacoen i adventstiden. Quesadilla er utrolig rask å lage og passer uansett om du spiser alene eller er sammen med familie og venner. Klassikeren lutefisk med bacon, varm sennepssaus og ertepure er en nydelig julerett som hører hjemme før jul eller i romjulen. Hva med å servere lutefisk i mindre skåler som en juletapasrett? Skal du ha julebord eller vennekveld kan små skåler med julesmaker være en morsom vri. Reinsdyrfilet er et supert utgangspunkt for en skikkelig festrett. Vi har valgt en variant med rødvinsaus, spinat og pære. Nyt fileten med noen du er glad i, dette er skikkelig gourmetmat!

 

Desemberdessert

Desember måned er en måned fylt med hygge. Noen gode tradisjonelle juledesserter er multekrem, riskrem, karamellpudding og sjokoladefondant. Prøv også desserter som is med julefrukt, konjakk-fromasj med mango- og papayachutney eller karamelliserte julefrukter. Til de raske og ikke fullt så mektige ukedagene kan det passe med et fruktspyd eller en fruktsalat. Lag gjerne en egen vri på juledesserten, prøv for eksempel den danske varianten av riskrem, Ris a la mande. Utrolig godt!

 

Mandag: Julewok

Tirdag: Honningstekte medisterboller med couscous

Onsdag: Pai med juleskinke og rødkål

Torsdag: Medisterpølse med kremet spagetti

Fredag: Julequesadilla

Lørdag: Lutefisk med bacon

Søndag: Reinsdyrfilet med pære, potet og sopp

 

Handleliste for 4 personer

600 g vossakorv

600 g medisterfarse

400 g medisterpølse

500 g juleskinke

8 skiver okserull

ca. 1 kg lutefisk fra ryggfileten

8 skiver bacon

800 g ytrefilet av reinsdyr

4 egg

1 ss finhakket frisk timian

1 ss finhakket frisk salvie

12 poteter

100 g rød cherrytomat

1 kinakål

400 g rødkål

¼ pk ruccula

100 g frisk spinat

100 g sopp

1 rødløk

8 sjalottløk

2 epler

4 pærer

1 ss sitronsaft

100 g dypfryste aspargesbønner

ca. 5 dl dypfryste erter

3 dl matfløte

2,5 dl kremfløte

4 dl helmelk

2 dl hvitvin

2 dl rødvin

80 g revet edamer

8 skiver ridderost

1 pk ferdig paideig

300 g spagetti

2 ½ dl couscous

2 hvetetortilla

½ glass lite jalapeno

I pose ferdig woksaus

1 pose sjysaus

2 ss grov sennep

2 ss sennep

6 ss honning

1 kjøttbuljongterning

½ dl kjøttbuljong (utblandet)

120 g tørket frukt i små biter

1 kanelstang

 

Du trenger også:

Salt, pepper, olje, margarin eller smør til steking

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.