Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
skip navigation

Reint bord

Reint bord  

Christer Rødseth er ingen
rockekokk med kule
tatoveringer og barsk look. 
Heller ikke en streng og
snobbete kokk som rynker 
på nesa over hverdagsmat. 
For han er det kjærligheten
som skal synes. 
Til både mennesker og mat. 

tekst: MatPrat
Foto: Matprat og Nadin Martinuzzi/
Tellus Works

Han er lett å intervjue. Skravler og er godt humør over telefonen. Halvveis i intervjuet må vi avbryte. Det kommer middag på bordet, til han og crewet som er på opptak i Kautokeino. Han forteller fascinert neste gang vi ringes. 

Filminnspilling rein- Her går reinsdyrfettet rett i kaffen. Reingjeterne har en grunn til alt, de har svar på alt og så bruker de hele dyret, sier han tydelig imponert over det han har vært med på.  

Rødseth spiller inn nye episoder til TV2 programmet En bit av Norge, og denne ganger er de i Kautokeino for å bli kjent med den samiske reindriftskulturen, og lage deilige retter med rein. 

- Det er fascinerende å se reindriften på nært hold. Det er hardt arbeid, men er så naturlig for dem. Jeg fikk enda mer respekt for det enn jeg hadde før. Reinsdyrene brukes til vanvittig mye, også til værmelding. Det er en egen kultur, med så mye historie, det går så dypt i dem. Det er i røttene, sier han. 

Johan Martin Eira fra Nordlys ReinJohan Martin Eira fra Nordlys Rein viser oppdeling av rein. Foto: Jan Erik Lustig/ Tellus Works

--------------------------------------------------

Les også Å følge sin egen flokk

-------------------------------------------------- 

Enkle smaker 

Enkle og reine smaker er greia hans. Så han stusset ikke over hvor enkelt reingjeterne tilbereder reinkjøttet på vidda.  

De bare koker kjøttet. That’s it. Og jeg skjønner hvorfor. Dette er det de har gjort i alle år, for de lager maten på vidda der de er i lang, lang tid av gangen. Og den tryggeste og enkleste måten å spise det etter noe tid, er å koke det. 

Det er bidos han snakker om. De langtidskoker reinkjøttet, med litt salt. Så spiser de kjøttet, med et søtt brød til og drikker buljongen. Kontrasten var stor da Rødseth skulle tilberede rein på sitt vis, og servere dem. 

Han serverte grilla brød med beinmargmajones, grilla ytrefilet av rein, stekt kantarell, marinerte reddiker, sørlandschips, revet comte. 

Grillede margbein av rein

- Jeg lagde også stekt, brassert reinsdyrskank, med rotfrukter til. Jeg kokte ned krafta fra brasseringen, tilsatte tomat og estragon for å få en nydelig saus.

Braisert reinsdyrskank

- De elsket det, og synes det var gøy å smake noe annet. Men de vil fortsette å koke det, for det er det man gjør på vidda.

Delikat og mildt kjøtt
Som tidligere kokk på kokkelandslaget, er han godt vant med å boltre seg i de fineste norske råvarer når vi skal viser oss frem til verden. Reinsdyr er en av favorittene til Rødseth.

- Det er veldig delikat kjøtt. Rein har en deilig mildhet ved seg, og så er det utrolig mørt. Mørheten er kanskje råvarens største styrke. Det er magert kjøtt, som må lages med omhu. Reinkjøtt må behandles mye mer varsomt enn oksekjøtt.

 

Han vil ikke dille for mye med krydder, det viktigste er å få frem smakene i kjøttet. Han bruker gjerne litt hvitløk i smøret når han steker. Tilbehøret skal være så enkelt som mulig, slik at kjøttet får hovedrollen i smakskomplekset.

IKKE BRUK - Christer Rødseth

- Rotgrønnsaker har en deilig sødme som kler rein godt. Potetpuré av mandelpoter er godt til, eller små perlepoteter. De koker jeg i godt saltet vann, og så roaster jeg de i ovnen med olivenolje, rosmarin og hvitløk.

Rødseth anbefaler fløtesaus eller en fyldig rødvinssaus som er tilsatt bakt hvitløk og masse sherry.

- Den skal være tykk og seig, og intens i smaken.

Barndomsdrømmen
30-åringen fra Aurskog i Akershus har oppnådd mye i karrieren så langt. Medaljer i EM, VM og OL innen kokkefag. Han har jobbet på flere av de beste restaurantene. I dag er han kjøkkensjef på Vaaghals, og han eier restaurant Code. På TV har du sett han som deltaker i Farmen kjendis og som programleder Matsjokket. Nå lager han matprogram for TV2.

- Jeg visste at jeg skulle bli kokk fra jeg var fem år gammel. Jeg hadde en bestemor på Nordmøre som lot meg slippe til, for det fikk jeg ikke lov til hjemme hos mamma og pappa. For det ble jo en del søl på kjøkkenet når jeg holdt på.

Han hadde en onkel som var kokk, og fikk bli med han på jobb fra han var 9-10 år. Dette var i tiden før kokkene ble kule superstjerner. - Jeg er ikke en rockekokk, jeg er energisk kokk med mye kjærlighet, glad i mennesker. Jeg liker å by på enkle ting, som for mange er mind-blowing. Kokker har så mange enkle triks, som folk ikke tenker på. Bare det å tilsette noe sprøtt, noe tekstur, løfter enhver rett.

Enkle triks som salt potetchips til steika. Krønsjen er så digg. Favoritten er Sørlandschips med creme fraice.

Reinsdyrstek med bygottoChristers reinsdyrstek med byggotto - og salt potetchips Foto: MatPrat - Den knuser jeg i hånda og drysser over kjøtt, tartar eller blander den med sprøstekt løk fra Asia og har over kyllingsalat.

Som barn fikk han et vanlig blandet kosthold. Det var alt fra hjemmelaget mat fra bunnen til Toro og boksemat.

Jeg bruker selv sånn ferdig saus fra butikken når jeg lager sloppy-joes. Det går helt fint, forsikrer Rødseth.

Til hverdags elsker han pasta. Han lager en superrask tomatsaus, men litt sukker, litt sherryeddik, salt pepper.

- Og så tar jeg masse parmesan på. Så enkelt, og så godt.

Mediterer hver morgen
Arbeidsdagen hans begynner tidlig med et morgenmøte med de andre lederne. Der går de gjennom dagen og gårsdagen. Etter morgenmøte går han i gang på kjøkkenet. Der starten han å preppe. Og det er når det koker han trives best.

- Det er konge å ha mye å gjøre. Terapi. Med mindre det er folk som spør om ting hele tiden, da. Når jeg jobber i høyt tempo, er det avslappende. Jeg glemmer alt annet og lar tankene fly.

Christer Rødseth

Han mener suksessen skyldes både tilfeldigheter og gode valg. Det ligger naturlig for han å være målretta. Som om han har et gen i kroppen som sier ingen ting er umulig.  

- Dette er på godt og vondt. Jeg tenker at alt ordner seg. 

Det er tydelig at vi har med en veldig åpen og søkende person å gjøre. En som er glad i mennesker, utfordringer og oppmerksomhet. Han blir ofte gjenkjent på gata, folk kommer bort og vil slå av en prat.  

Det ramler inn meldinger på Instagram, noen spør om tips og oppskrifter, og han prøver å svare så mange som mulig. Men han svarer ikke de som inviterer på date. 

- Noen skriver bare: «Hei, du er kjekk», det er en teit melding. På meldinger fra jenter må jeg bare svare: sorry, jeg er homofil. 

Suksessen og kjendistilværelsen har også sin pris. Sommeren 2020 opplevde han sitt første panikkanfall, og har roet ned.  

- Jeg er bedre på å sette grenser nå, ikke være sosiale hele tiden. Jeg tar grep, for eksempel satte jeg ikke meg selv på kjøkkenet under OL, jeg gjorde alt annet rundt for ikke å få panikkanfall eller for mye stress. Og så mediterer jeg hver morgen, og går ofte tur i naturen, det er en god mental avkobling som har blitt en viktig rutine for meg, sier han. 

Sjekk ut reinoppskrifter, - som tar deg litt nærmere naturen.