Tomatterte med urtekrem

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Høsten er tiden for tomater i alle størrelser og fasonger - enten fra egen avling eller fra butikker som bugner av norske råvarer. Bruk noen av dem i en herlig, fargerik butterdeigsterte med urtekrem.

Ingredienser

porsjoner
  • 1 pk butterdeig (5 plater)
  • 1 stk. egg
  • ca 1 kg tomat i ulike farger og størrelser
  • 150 g kremost naturell
  • 1 dl matfløte eller melk
  • 1 dl friske urter (f.eks persille, basilikum, oregano, timian)
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 1 stk. vårløk
  • 1 dl grovhakkede pistasjnøtter

Slik gjør du

  1. Tin butterdeigsplatene og legg dem slik at de overlapper hverandre og danner et rektangel. Kjevle ut rektangelet til det er omtrent 30x40 cm. Flytt det over på bakepapir på stekebrett og brett en ca 2 cm bred kant rundt hele bunnen.
  2. Visp egget lett sammen og pensle kanten av paibunnen godt.
  3. Stek midt i ovnen på 200 °C i ca 20 minutter, til bunnen er gyllenbrun. Avkjøl helt.
  4. Bland sammen kremost, fløte/melk, finhakkede urter, vårløk og hvitløk og bre ut over bunnen. Smak til med litt salt og pepper. Spar litt urter til pynt.
  5. Skjær tomatene i tynne skiver og legg dem utover paibunnen. Dryss over grovhakkede pinjekjerner, drypp over litt olivenolje og pynt med hakkede urter.