Lammeburger med sopp og tyttebærkrem

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

En saftig burger vekker alltid begeistring, og behøver slett ikke å være laget av storfekjøtt. Kjøttdeig av lam er en glimrende råvare som godt kan brukes til mer enn lammeboller og moussaka! Om høsten bugner det også av både sopp og bær i skogen, og alt kommer til nytte her.

Ingredienser

porsjoner
  • 600 g kjøttdeig av lam
  • 2 ts salt
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 2 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt pepper
  • 2 ss olivenolje
  • 100 g fersk sopp , gjerne kantareller
  • 4 skiver surdeigsbrød
  • 2 ss grov sennep
  • 50 g frisk spinat
  • 1 stk. løk i skiver
  • 200 g snøfrisk naturell eller myk chèvre
  • 3 ss tyttebærsyltetøy
  • 4 kvister frisk timian (kan sløyfes)
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du

  1. Bland kjøttdeig godt med salt, hvitløk og krydder. Del den i fire like store deler, og form dem til runde, flate burgere. Stek dem i en middels varm stekepanne med olivenolje til de er gjennomstekt. Stek sopp i samme stekepanne, krydre med salt og pepper.
  2. Rist brødskiver eller stek dem sprø i en stekepanne med litt olje. Smør på sennep. Ha på spinat og fordel soppen over. Legg på løkringer og burgerene.
  3. Vend snøfrisk og tyttebærsyltetøy lett sammen. Legg en stor skje på hver burger, ha over litt kvernet pepper og pynt eventuelt med frisk timian eller andre urter.

Må hamburger gjennomstekes? Mattilsynet anbefaler at hamburgere av kjøttdeig skal gjennomstekes. Ved tilberedning av medium stekte hamburgere, blir ikke temperaturen nødvendigvis høy nok til å drepe potensielt skadelige bakterier. Varmebehandling til en kjernetemperatur på 70 °C vil være godt nok.