Vepro-knedlo-zelo fra Tsjekkia

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Det tsjekkiske kjøkkenet innbyr ikke direkte til de mest romantiske og fargerike middagene. Her går det mye i svinekjøtt med knødel og surkål. Og øl dertil.

Ingredienser

porsjoner
  • 750 g svinekam uten ben
  • 1 ts salt
  • 1 ts karve
  • 3 dl vann

Tradisjonell tsjekkisk knødel:

  • 500 g finbakstmel
  • 3 dl melk
  • 1 stk. egg
  • 1 ts bakepulver
  • 0,5 ts salt
  • 2 stk. grovt rundstykke

Tsjekkisk surkål:

  • 1 stk. hodekål i strimler
  • 5 dl vann
  • 1 stk. løk i skiver
  • 1 ts karve
  • 1 ss salt
  • 2 ss eddik, 7 %
  • 1 stk. potet
  • 2 ts sukker

Slik gjør du

  1. Smør inn svinekammen med salt og karve. Legg den i en langpanne og hell vann i bunn.
  2. Stekes på 125 grader i 1-1 1/5 timer.
  3. Øs vannet over kammen noen ganger under stekingen. Ta vare på sjyen, den brukes som saus.
  4. Bland mel med salt til knödel. Tilsett bakebulver og melk med pisket egg og arbeid deigen sammen.
  5. Del rundstykkene i biter og bland dem inn i deigen.
  6. Del deigen i to og form dem i to store ruller.
  7. Kok dem i saltvann i ca. 25 minutter. Ta de forsiktig opp av vannet og prikk de med en gaffel for å slippe varmen ut og skjær dem opp i skiver. Serveres varme.
  8. Skjær kålen i strimler og la det koke i 15 minutter.
  9. Stek løk i skiver brunt i en stekepanne. Ha løken over sammen med kålen. Tilsett karve, salt og eddik.
  10. Fyll eventuelt på med mer vann og la det koke under lokk til kålen har blitt myk.
  11. Rasp opp poteten og ha det over i kålen. Smak til med sukker, salt og eventuelt mer eddik.