Vepro-knedlo-zelo fra Tsjekkia
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Det tsjekkiske kjøkkenet innbyr ikke direkte til de mest romantiske og fargerike middagene. Her går det mye i svinekjøtt med knødel og surkål. Og øl dertil.
Ingredienser
porsjoner
-
750 g svinekam uten ben -
1 ts salt -
1 ts karve -
3 dl vann
Tradisjonell tsjekkisk knødel:
-
500 g finbakstmel -
3 dl melk -
1 stk. egg -
1 ts bakepulver -
0,5 ts salt -
2 stk. grovt rundstykke
Tsjekkisk surkål:
-
1 stk. hodekål i strimler -
5 dl vann -
1 stk. løk i skiver -
1 ts karve -
1 ss salt -
2 ss eddik, 7 % -
1 stk. potet -
2 ts sukker
Slik gjør du
- Smør inn svinekammen med salt og karve. Legg den i en langpanne og hell vann i bunn.
- Stekes på 125 grader i 1-1 1/5 timer.
- Øs vannet over kammen noen ganger under stekingen. Ta vare på sjyen, den brukes som saus.
- Bland mel med salt til knödel. Tilsett bakebulver og melk med pisket egg og arbeid deigen sammen.
- Del rundstykkene i biter og bland dem inn i deigen.
- Del deigen i to og form dem i to store ruller.
- Kok dem i saltvann i ca. 25 minutter. Ta de forsiktig opp av vannet og prikk de med en gaffel for å slippe varmen ut og skjær dem opp i skiver. Serveres varme.
- Skjær kålen i strimler og la det koke i 15 minutter.
- Stek løk i skiver brunt i en stekepanne. Ha løken over sammen med kålen. Tilsett karve, salt og eddik.
- Fyll eventuelt på med mer vann og la det koke under lokk til kålen har blitt myk.
- Rasp opp poteten og ha det over i kålen. Smak til med sukker, salt og eventuelt mer eddik.