Perna de Carneiro no Tacho
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Beinfri lammestek med masse hvitløk og krydder er en kjent rett fra Algarvekysten i Portugal. Kjøttet tilberedes tradisjonelt i leirgryte, som gjør at alle de gode smakene virkelig kommer til sin rett. Bom apetite!
Ingredienser
porsjoner
-
ca.
2,5 kg utbeinet lammelår -
1 boks hvitløkspasta -
1 ss salt -
1 bunt bladpersille -
2 stk. laurbærblad -
4 stk. hel pepper -
2 stk. hel nellik -
2 ss tomatpuré -
6 ss hvitvinseddik -
2 dl hvitvin -
1 ss smør -
2 ss smult evt. olje -
1 dl vann -
1,5 kg potet
Slik gjør du
- Rens det utbeinete lammelåret for sener og noe av fettet. Bland hvitløkspasta og salt. Gni kjøttet godt inn med blandingen og la det stå en time.
- Legg kjøttet i en leirgryte sammen med persille, laurbærblad, pepper, nellik, tomatpuré, eddik, hvitvin, smør og smult. Hell over 1 dl vann. La låret stå og trekke 2- 3 timer.
- Sett på lokk og sett gryten inn i kald ovn. Still ovnen på 125 grader i 3 - 3 1/2 timer, til kjernetemperaturen på kjøttet er 65-70 grader. Tilsett litt vann om nødvendig.
- Kok poteter like før lammelåret er ferdig. Skrell potetene og del dem i fire. Ha de over i formen.
Server med en enkel salat salat av tomat, agurk og paprika.
Bruker du leirgryte, så husk å bløtlegg den i kaldt vann i minst en time før kjøttet legges i. Har du ikke leirgryte, så bruk en jerngryte eller legg kjøttet i en ildfast form og lag et lokk av aluminiumsfolie.
I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek. Du kan også tilberede saltet lammelår på samme måte, men da må du ikke salte vannet.