Perna de Carneiro no Tacho

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Beinfri lammestek med masse hvitløk og krydder er en kjent rett fra Algarvekysten i Portugal. Kjøttet tilberedes tradisjonelt i leirgryte, som gjør at alle de gode smakene virkelig kommer til sin rett. Bom apetite! 

Ingredienser

porsjoner
  • ca. 2,5 kg utbeinet lammelår
  • 1 boks hvitløkspasta
  • 1 ss salt
  • 1 bunt bladpersille
  • 2 stk. laurbærblad
  • 4 stk. hel pepper
  • 2 stk. hel nellik
  • 2 ss tomatpuré
  • 6 ss hvitvinseddik
  • 2 dl hvitvin
  • 1 ss smør
  • 2 ss smult evt. olje
  • 1 dl vann
  • 1,5 kg potet

Slik gjør du

  1. Rens det utbeinete lammelåret for sener og noe av fettet. Bland hvitløkspasta og salt. Gni kjøttet godt inn med blandingen og la det stå en time.
  2. Legg kjøttet i en leirgryte sammen med persille, laurbærblad, pepper, nellik, tomatpuré, eddik, hvitvin, smør og smult. Hell over 1 dl vann. La låret stå og trekke 2- ­3 timer.
  3. Sett på lokk og sett gryten inn i  kald ovn. Still ovnen på 125 grader i 3 - 3 1/2  timer, til kjernetemperaturen på kjøttet er 65-70 grader. Tilsett litt vann om nødvendig.
  4. Kok poteter like før lammelåret er ferdig. Skrell potetene og del dem i fire. Ha de over i formen.

Server med en enkel salat salat av tomat, agurk og paprika. 

Bruker du leirgryte, så husk å bløtlegg den i kaldt vann i minst en time før kjøttet legges i. Har du ikke leirgryte, så bruk en jerngryte eller legg kjøttet i en ildfast form og lag et lokk av aluminiumsfolie.

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek. Du kan også tilberede saltet lammelår på samme måte, men da må du ikke salte vannet.