Paté med ribbe og tørket sopp

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Å lage sin egen paté eller leverpostei før jul er for mange blitt en tradisjon. Her har vi blandet inn små biter av ribbe og supplert med sopp og timian. Nydelig å bruke både som en liten forrett, eller som gave til den som har alt.

Ingredienser

porsjoner
  • 750 g lever av svin eller storfe
  • 350 g medisterdeig
  • 6 stk. ansjosfilet
  • 3 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 stk. egg
  • 2 dl matfløte

  • 150 g ribbe i små terninger
  • 30 g tørket sopp
  • 2 ts tørket timian

Slik gjør du

1. Skjær lever i grove terninger, ca. 3x3 cm. Kok leverterninger noen minutter i en kjele med vann. Avkjøl og del eventuelt i mindre biter.

Koking av leveren gir en mildere leversmak på patéen eller posteien. Man fjerner altså litt av råsmaken. Man trenger ikke nødvendigvis å koke leveren på forhånd, men patéen kan få en metallisk smak om man ikke gjør dette.

2. Kjør alle ingrediensene til pateen, unntatt fløte og egg i foodprosessor til en jevn røre.

3. Visp egg og fløte lett sammen, og spe det i blandingen til du har en glatt røre.

4. Bløtlegg sopp i kokende vann i 10 minutter. Hell av bløtleggingsvannet og klem ut så mye væske som mulig. Grovhakk soppen.

5. Vend ribbe, bløtlagt sopp og timian inn i røren.

6. Hell røren i en form, eventuelt små porsjonsformer. Stek patéen i vannbad på 170 °C i ca. 1- 1 ½ time, avhengig av størrelsen på formene. Den stekte patéen skal kjennes litt fast når du trykker på den. For å være sikker på at patéen er ferdigstekt kan du bruke et steketermometer. Den skal ha en kjernetemperatur på 76 °C.

7. La pateen bli kald i formen.

Skjær patèen i skiver og server den med bacon og ripsgelè.

Pateen kan pyntes med avkjølt, nesten stivnet aspic. Skal den fryses må den pyntes etter tining.