Osso bucco

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Osso buco eller ossobucco - stavemåten varierer, men smaken er den samme forførende! Ossobucco er en klassiker fra det nord-italienske kjøkken. Navnet betyr knokkelens hull, og sikter til beinbiten med marg som skal sitte i kjøttet.  Dette er slow-food på sitt aller beste!

Ingredienser

porsjoner
  • ca. 3 kg kalveskank
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 6 ss hvetemel til å vende kjøttet i
  • 6 ss olivenolje
  • 4 ss smør
  • 4 stk. gulrot
  • 4 stk. stilkselleri (stangselleri)
  • 3 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 2,5 dl hvitvin eller eplejuice
  • 2,5 dl kjøttbuljong (utblandet)
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 1 bunt bladpersille
  • 0,5 ts tørket timian
  • 0,5 ts tørket oregano
  • 2 stk. laurbærblad

Gremolata:

  • 2 stk. sitron
  • 2 bunt bladpersille
  • 5 båter hvitløk

Slik gjør du

  1. Vend kjøttstykkene i en blanding av mel, salt og pepper, rist av løst mel og brun kjøttet i olje. Legg kjøttet til side og hell ut oljen.
  2. Skjær gulrøtter, selleri, løk i små terninger. Finhakk hvitløk. Fres grønnsakene i smør til de har fått litt farge.Ha dem over i en kjele og legg kjøttskivene på toppen.
  3. Kok ut stekepannen med vin/eplejuice og buljong, ha i finhakket persille og krydder.
  4. Hell alt over i kjelen. Tilsett hermetiske tomater til slutt. Kok opp, senk varmen og la gryten trekke på kokepunktet i 2-3 timer. Dette kan godt gjøres i stekeovnen på 90 ºC. Retten er ferdig når kjøttet er mørt og løsner fra beinet. 
  5. Gremolata: Vask sitronen godt og riv skallet fint. Bland med finhakket persille og hvitløk.
  6. Legg kjøttet på et stort serveringsfat, øs over grønnsakene og sausen og strø over krydderblanding til slutt.

Server i dype, varme tallerkener med godt, ferskt brød (eller risotto milanese).

Selv om det i denne retten opprinnelig brukes kalvekjøtt, kan man godt bruke bogskiver av okse, eventuelt høyrygg.