Lys kraft
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Om du tar deg tid til å koke kraft selv, vil du raskt oppdage at kraften bidrar til å få maten opp i en ny smaksdivisjon. Egenkokt kraft er noe helt spesielt, og vil gi deg mye matglede.
Ingredienser
1 porsjoner
Til 2,5 liter ferdig kraft:
-
2,5 kg kraftbein (bein fra storfe) -
200 g gulrot -
200 g løk -
200 g persillerot eller sellerirot -
100 g purre -
4 l vann -
10 g salt -
10 g hel pepper -
2 stk. laurbærblad
Slik gjør du
- Ha kraftbein i en kjele.
- Vask og skjær grønnsakene i grove biter og ha dem i kjelen sammen med salt, hel sort pepper og laurbærblad. Tilsett kaldt vann til det dekker, og kok opp langsomt.
- Skum av skummet som samler seg i overflaten underveis i kokingen. Jo mer du skummer, jo klarere og mer transparent blir kraften til slutt. Kok i 4-5 timer.
- Sil kraften gjennom en tynnmasket sil. Husk å sette en bolle under silen og gjerne et gryteunderlag under bollen.For å få en fyldigere kraft som er enda rikere på smak kan du koke kraften ytterligere etter at ben og andre smaksgivende ingredienser er silt fra. Mange velger å koke kraften så lenge at halvparten av vannmengden fordamper. Man ender da opp med noe man på kokkenes fagspråk kaller «glace». Koker man bort 1/3 av vanninnholdet kaller man kraften for en demi-glace.
- Nå er kraften klar til videre bruk. Om du ikke skal bruke kraften med en gang bør du helle kraften over på mindre beholdere, slik som f.eks. glass, plastbeholdere eller andre egnede beholdere beregnet for mat. På den måten avkjøles kraften fortere og holdbarheten forlenges. Avkjøl før du setter kraften i kjøleskap eller frys.
Under koking smelter mesteparten av fettet ut i kraften. Når kraften er avkjølt, danner det seg et fettlokk som er enkelt å ta av før videre bruk.