Helstekt kalkun med nøttefyll, søtpoteter og spinat

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Hva med å servere denne nøttefylte og lekre kalkunen til Thanksgiving?

Ingredienser

8  porsjoner
  • 1 stk. kalkun, ca. 5 kg
  • 100 g smør til pensling
  • 3 ts salt
  • 2 ts kvernet pepper

Nøttestuffing:

  • 200 g daggammelt brød i terninger
  • 100 g pinjekjerner
  • 100 g pistasjnøtter
  • 100 g pecannøtter evt. andre nøtter
  • 300 g svisker evt. en blanding av aprikos, dadler og svisker
  • 2 ss smør til steking
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 2 ss finhakket frisk kruspersille

Søtpotetmos:

  • 1 kg søtpotet
  • 3 ss smør
  • 1 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper

Spinat med epler:

  • 3 stk. eple i små biter
  • 1 stk. sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 1 båt finhakket hvitløk
  • 500 g frisk spinat
  • 0,25 ts revet muskatnøtt
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper

Slik gjør du

  1. Tin kalkunen i kjøleskap/kjølerom, eller på et annet kjølig sted. Husk at det tar 2 -3 døgn å tine en kalkun. Når kalkunen er tint, skal innmatposen som ligger inni kalkunen tas ut. Av innmaten koker du kraft, som er en god basis for saus. La kalkunen stå på kjøkkenbenken i ca 1 time for å tempereres.
  2. Stek brødterningene på 200 °C langpanne i stekeovnen i noen minutter til de er sprø. Grovhakk nøtter og frukt og fres det lett i stekepanne med litt smør. Bland sammen brød, nøtter og frukt og smak til med salt, pepper og persille.
  3. Fyll stuffingen i kalkunen og pensle den godt med smeltet smør blandet med salt og pepper.
  4. Stek kalkunen i ovnen ved 160 °C i ca. 1/2 time per kilo.
  5. Skrell og skjær søtpotetene i biter. Kok dem møre i vann i ca. 25 minutter. Hell av vannet, la søtpotetene dampe seg tørre noen minutter og mos dem med smør. Smak til med salt og pepper.

Server kalkunen med søtpotetmos eller mandelpotetmos og spinat.