Mac ‘n’ cheese med blomkål
- Tid
- 40–60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Gratinert makaroni og blomkål i en tykk ostesaus kan jo ikke bli feil. Amerikas comfort food nummer én er en ordentlig koserett.
Ingredienser
porsjoner
-
300 g makaroni (ikke hurtigkokt type) -
1 stk. blomkål (ca 400g) -
2 dl frosne erter -
50 g margarin -
6 dl melk -
50 g hvetemel -
150 g revet ost -
1 ts salt -
0,5 ts pepper -
2 båter hvitløk -
50 g griljermel eller griljermel -
2 ss frisk timian
Slik gjør du
- Kok makaroni etter anvisning på pakken.
- Del blomkål i små buketter og skjær stilken i biter. Ha blomkål i gryta sammen med makaronien når halve koketiden gjenstår. Ta av 1 dl av kokevannet, og oppbevar dette til senere, og hell av resten av kokevannet.
- Smelt margarin i en kjele over svak varme og rør inn melet. Tilsett litt og litt melk under omrøring, slik at det ikke klumper seg. Kok opp og la sausen koke i noen minutter. Trekk kjelen bort fra varmen og tilsett ost, kokevannet du tok av fra makaronikjelen, salt og pepper.
- Ha makaroni og blomkål ostesausen, tilsett erter og ha det hele i en ildfast form. Jevn ut overflaten.
- Riv hvitløk på et lite rivjern og bland sammen hvitløk, griljermel og timian. Strø denne blandingen på toppen av pastablandingen.
- Sett formen på en rist midt i ovnen på 180 ° C og stek i ca. 20 minutter, til sausen bobler og overflaten er gyllenbrun.
Ønsker du å gjøre retten vegansk, kan du erstatte melk, margarin og ost med plantebasert alternativer. Dryss gjerne over en skje næringsgjær for parmesan-lignende smak.
Mac ‘n’ cheese kan serveres som selvstendig rett, gjerne med en frisk salat ved siden av. I USA blir retten ofte servert som tilbehør til stekt biff eller andre kjøttretter. Du kan gjøre retten litt lettere ved å blande inn mer grønnsaker. Du kan også halvere ostemengden og oppnå et velsmakende resultat.