5 tips for perfekt julebakst
Å være pedantisk er ingen dårlig egenskap når julekakene skal i boks. Faktisk er det en stor fordel å være nøyaktig og følge fremgangsmåten uten særlig improvisasjon. Se våre 5 tips for suksess med årets julebakst.
1. Temperer råvarene før baking
Finn fram alt du trenger før du skal bake. Ta ut egg og smør fra kjøleskapet i god tid, slik at det er romtemperert. Mel bør heller ikke være kaldt. Dette er suksesskriterier for en vellykket deig.
Det er flere fordeler med at eggene er temperert:
- Det er mye enklere å skille eggene.
- Plomme og hvite henger ikke så fast sammen.
- Det er enklere å få ut alt fra eggeskallet.
2. Vær nøyaktig med mål og vekt
Når det gjelder småkaker og julebakst er det viktig at man måler og veier ingrediensene nøye. Bruk gramvekt, desilitersmål og gjerne måleskjeer for kryddermål, teskje og spiseskje. Pass på at det ikke blir for mye mel i deigen. Da kan den bli vanskelig å arbeide med. Skulle du likevel merke at det har blitt for mye mel i deigen kan du forsøke å tilsette en spiseskje eller to med melk. Det må heller ikke bli for mye mel på bordet ved utbaking. Da blir det veldig tørre kaker.
3. Følg oppskriften nøye
Det er lurt å følge fremgangsmåten på oppskriften nøye. Den inneholder som regel noen gode råd for hvordan man får vellykket bakst. For eksempel står det ofte at du bør arbeide deigen lett sammen, og ikke røre for mye. Hvis deigen er arbeidet mye med kan den bli vanskelig å kjevle eller trille ut.
4. Lettere å arbeide med kald deig
Det er lettere å arbeide med kald deig, og derfor er det ofte anbefalt å lage deigen dagen før man skal bake ut kakene. Et gammelt råd som man gjerne kan følge hvis det ikke er blitt for kaldt ute er å bake med åpent vindu. Dette er særlig et godt råd ved utkjevling, som for eksempel til sirupssnipper eller fattigmann, men det gjør det også enklere å flytte kakene fra bakebordet og over på stekebrettene.
5. Tilpass steketiden til egen ovn
Selv om man skal følge oppskriften nøye bør man likevel vurdere steketiden for kakene. Det viser seg at steketiden varierer noe fra ovn til ovn, og som regel kjenner man sin egen ovn best. Så legg til eller trekk fra litt på steketiden utfra erfaring med egen ovn.
Dette kan du lage hvis du har eggeplommer eller eggehviter til overs
Hvordan skal julekakene oppbevares?
Noen kaker kan bakes ferdig i god tid og legges i fryseren. Dette gjelder for eksempel for smultringer, marvposteier, sarah bernard, kransekake og kransekakestenger. Faktisk er det ganske så lurt å legge kransekaken i fryseren fordi den da ofte blir seig og fin, slik vi ønsker den. Julens formkaker kan også bakes ferdig og fryses. Delfiakake har god holdbarhet i kjøleskap, men kan også legges på vent i fryseren.
Stort sett alle de andre tørre julekakene oppbevares best i tett boks. Noen små kaker kan også fint oppbevares i tomme glass med lokk. Oppbevar kakene mørkt og tørt.