Syrlig, smakfull og knasende god rabarbra

Å sette tennene i årets første rabarbrastengel uten å skjære noen grimaser er vanskelig. Men med litt sukker på, smaker det herlig, og du vet at sommeren er i anmarsj.

En vårvise

"Av vei, jeg vil opp." Sa Rabarbraknopp.
Så sprengte han på med sin røde topp.
Men jorda sa stopp: "Du får ta det med ro nå, Rabarbraknopp!"
"Gi plass, jeg vil opp," sa Rabarbraknopp,
han svulmet av styrke, så rød som en sopp,
"pass på, jeg vil opp, jeg kvesser min topp,
jeg kjenner at våren gror i min kropp."
"Heisan og hopp," så stikker han opp,
nå hilser han glad med sin røde topp
og fuglene kvitrer i sluttet tropp:"Velkommen hitopp,
velkommen, velkommen, Rabarbraknopp!"
Elsa Beskow

Rabarbra er egentlig en grønnsak som finnes i mange ulike arter. I Kina har den vært dyrket i over 5000 år, men ble først utelukkende nyttet til medisinsk bruk. I Norge ble planten kjent på slutten av 1700-tallet, men det var ikke før siste halvdel av 1800-tallet at rabarbraen ble nyttet som matplante. Planten er lett å dyrke og vokser over hele landet.

Tiden fram til Sankthans er den beste tiden for å høste rabarbra, men man kan også skjære ned planten, slik at nye skudd kommer opp.

Mye godt av rabarbra

Det sies at rabarbraen helst bør høstes før Sankthans, litt avhengig av hvor du bor. Utover sommeren blir stenglene tykke, trevlete og smaker ikke like godt. Da lønner det seg å skjære planten helt ned. Stilkene skal være friske og sprø i både farge og konsistens, så unngå slappe og inntørkede rabarbrastilker. Du kan gjerne fryse ned rabarbra, men bruk den fersk så lenge du kan. Eller lag noe av den og ha på glass og flasker, som marmelade og saft. Rabarbrapai med eggekrem er like god som den er lekker!

Rabarbra har en syrlig smak som passer utmerket i en kompott. Her serverer vi rabarbrakompotten med en søt mandelkake og frisk yoghurtis. 

Rabarbraplanten

Planten i seg selv er temmelig sur og trenger noe søtt. Da smaker den godt, både rå og kokt. Den har få kalorier og er rik på C-vitaminer.  Det er kun stenglene som brukes til mat. Bladene derimot skal ikke brukes.

Rabarbrastengelen kan være både rosa og grønn. Den rosa fargen på skallet gjør at du får en delikat farge på saften når rabarbraen blir kokt. Koker du saften ytterligere inn får den en nydelig rød farge som passer godt som saus, coulis og i is. 

Rabarbrasuppe smaker nydelig om sommeren når rabarbraen står i hagen og ber om å bli spist.

Rabarbraen er utrolig anvendelig og kan brukes nesten til alt. Makrell og rabarbrasuppe er en sommerklassiker. Suppen kan serveres varm eller kaldt med eller uten jordbær - den smaker nydelig uansett. Rabarbrapai med is, marmelade, grøt, i salat, rabarbrashake, nydelig rosa gelé, granité, is, sorbet og fyll i kaker, bare for å nevne noen av mulighetene som finnes. 

Rabarbrachutney er smakfullt tilbehør til grillet kjøtt.

For de mer kreative og matglade brukes rabarbraen til mer enn søte kaker og desserter. Du kan for eksempel lage rabarbrachutney, ketchup, glae og sauser til grillmat, så her er det bare å bruke fantasien. På matprat.no finner du mange oppskrifter til inspirasjon.