Matens norgeskart
Vi har ulike matfavoritter avhengig av hvor i landet vi bor. Vet du forresten hvem som spiser mest lam, hvem som oftere velger fisk eller hvem som oftere enn andre nordmenn lager ulike retter med kylling?
Å ha full oversikt over hva alle til enhver tid spiser er ikke like enkelt. Men gjennom Norske Spisefakta 2012 får man et ganske godt innblikk i hvordan spise-Norge ser ut. Spisefakta måler blant annet hvor ofte man i gjennomsnitt spiser diverse produkter i løpet av et år. Og datagrunnlaget er såpass stort at det gir mening i å peke på geografiske forskjeller. Hvis vi holder oss på «middagsnivå» og sammenligner mellom våre ulike landsdeler kan vi lage oss et slags «spisekart».
Nord-norske favoritter
I vår nordligste landsdel er det i større grad fisk, lam og reinsdyr på tallerkenen enn andre steder. Aller mest glad er man i fisk. Den saken er grei. Her spiser man fisk mer enn 20 ganger oftere i året enn hva man gjør i Midt-Norge, som for øvrig er en klar nummer to på fiskelisten. Nordlendingene er også de av oss med desidert størst appetitt på reinsdyrkjøtt. Man spiser reinsdyrkjøtt nesten tre ganger så ofte i Nord-Norge som i resten av landet. Kanskje ingen som blir hysterisk overrasket over akkurat dette.
Trøndermat
Litt lenger sør, i Midt-Norge, er det langt vanskeligere å trekke frem noe bestemt man spiser mer av enn andre steder. Bortsett fra fisk da, det spiser man oftere enn gjennomsnittet. Ellers virker denne landsdelen å være et slags tverrsnitt av hele landet. En viss logikk i dette da navnet «Midt-Norge» indikerer at landsdelen ligger nettopp midt i landet.
Mer lam på Vestlandet
Vestlandet byr derimot på overraskelser. Man ville kanskje tro dette var en landsdel full av beinharde fiskespisere. Og det var det tidligere i følge tallene, men tilsynelatende ikke nå lenger. Faktisk er dette den eneste landsdelen hvor man ikke spiser fisk oftere enn for ti år siden. I resten av landet har det vært en økning i hvor ofte man spiser fisk, mens på Vestlandet har det altså vært en liten nedgang. Smått overraskende. I forhold til andre landsdeler er også lamme- og kyllingkjøtt mest populært på Vestlandet.
Svin og biff på Østlandet
Tar vi turen over Langfjella til Østlandet møter vi Dagros og Nasse Nøff. Det er her man er aller mest begeistret for storfe- og svinekjøtt, det er klart som blekk. Østlendingene setter pris på en real biff og noen saftige svinekoteletter. I tillegg til kalkunkjøtt som også er mest populært her. Fisk styrer man unna i større grad enn i resten av landet. I den forbindelse bør det nevnes at Sørlandet ikke er skilt ut som egen landsdel i denne undersøkelsen, mesteparten av Sørlandet går nok inn under Østlandet.
Kyllingelskende Oslo
Oslo er litt som Midt-Norge, med spisemønster som nærmest er et tverrsnitt av befolkningen. Ganske naturlig, da Oslo er velsignet med mange innflyttere fra hele landet. Kylling skiller seg dog litt ut ved å være oftere på middagsbordet i Oslo enn i noen annen landsdel. Og så følger man resten av Østlandet til en viss grad når det gjelder storfe- og svinekjøtt. Ellers spiser man sånn passe mye av stort sett alt.
I tillegg spises det jo selvfølgelig mye annen mat som ikke er med i denne oversikten. Bevares, her kunne man virkelig gravd seg ned i detaljer, og vi har i så måte kun skrapt litt i overflaten. Dette er kun et svært forenklet forsøk på å gi de ulike kjøttslagene et «geografisk tilholdssted».
Kilde: Norske Spisefakta 2012
Undersøkelsen ”Norske Spisefakta 2012” tar ”pulsen” på utviklingen innenfor Norske spise- og drikkevaner. Undersøkelsen gjennomføres med rundt 4000 respondenter og er et godt verktøy for å se på ulike spisevaner/mønstre.