Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Pannekaker på bål

Mat på bål

Vi nordmenn elsker å gå på tur og tenne bål. Uavhengig av årstider, vær og føreforhold så pakker vi sekken og vandrer ut i vår vakre natur. I skogen, på fjellet eller langs sjøen – vi har alle våre favoritter, men en ting er sikkert: når det er tid for rast er det også tid for bål!

Bålkos

Vi samler kvist og bark og tenner på tørre grener, drivved eller vedskier vi har båret med oss. Vi koker kaffe, spikker grillspyd og koser oss! Husk at det ikke blir noen bålkos om fyrstikkene ligger hjemme! Litt avispapir, en god kniv og tørkepapir eller våtservietter er det også lurt å ha. Opptenningsbriketter er også tillatt, og kan gjøre båltenningen atskillig enklere.

Opptenningstriks

Mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud i Norge, men du må alltid vurdere forholdene også i tiden hvor det er tillatt med bål. 

Er det for tørt eller for kraftig vind, så vær sikker på at du vil klare å slukke bålet forsvarlig. Finn en lun plass der det ikke blåser for mye. Pass på at det ikke er vegetasjon eller andre ting som kan ta fyr i nærheten av bålet. Ikke tenn bål rett på fjellet, da kan steinen sprekke. Begynn med å lage en ring av steiner, og legg noen solide vedkubber nederst. Så kan du bygge bålet oppå.

Skal du tenne bål i snøen, kan det være lurt å lage en “seng” av granbar først. Bruk tørr småkvist, bjørkenever, opptenningsbriketter eller avispapir til opptenning. Bygg bålet slik at det kommer luft til.

Det er viktig at veden er helt tørr, spesielt ved opptenning. Ved som ligger på bakken kan ofte være fuktig, så det kan være lurt å samle opptenningsved fra den nederste delen av stammen på gamle trær eller busker. Tørr furu og gran er det mye av, og gammel furu inneholder kvae og brenner godt. Tenn på helt nederst, med vinden.

Kaffe på bål og bålmat

Kaffekjelen kan du selvsagt henge over bålet med en gang, men for at maten du skal steke ikke skal bli ødelagt av røyk og flammer, lønner det seg å vente til de verste flammene har gitt seg, og det er godt med glør.

Pinnebrød med chorizopølse.

En klar bålfavoritt er selvsagt pølser, litt brent i kantene og med ekstra røyksmak. Men det er som om all mat smaker bedre om det har hatt en liten tur innom bålet! Spekepølse og ostebiter blir til rene fonduen etter en omgang i glørne. Pinnebrød er gøy å steke, og i deigen kan det godt blandes både små skinkebiter, revet ost og hakkede urter. Foliepakkete pølsebiter og grønnsaker kan legges rett på bålet, og doble brødblingser med ost og skinke blir herlige varme ostesmørbrød. Eplebiter og annen frukt er det alltid populært å tre på spyd, og sammen med marshmallows blir det en herlig, varm dessert.

Pannekaker i det fri

Aller mest stas er det å steke pannekaker over åpen ild. Lag pannekakerøren hjemme og hell den over på en flaske. Pass på at flasken er tett, og legg den i en plastpose for sikkerhets skyld. Det er dumt å få pannekakerøre i sekken. Bruk en stekepanne med langt skaft, og ta med en trestekespade eller noe annet til å snu pannekakene med, om du ikke er dreven nok til å snu dem i lufta. Litt flytende margarin eller annet fett er lurt å bruke for at pannekakene ikke skal brenne seg fast. Litt tørkepapir duger som tallerken, og det enkleste og aller beste er bare å drysse over litt sukker. Men pannekakene kan selvsagt fylles med både ost og skinke eller syltetøy. Husk å ta med papir og våtservietter, det er godt å tørke hendene etterpå.

Samle sammen all søppel og sjekk at bålet er helt slukket og kaldt før dere forlater rasteplassen!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12320, server:MP-PRD-WEB11 11.12.2024 16:43:17