Klassikeren i det norske kjøkken er rosmarin og hvitløk til lam. Rosmarinen er utbredt i Middelhavslandene og brukes som krydderurt til alt fra grønnsaker til kjøtt. Rosmarinen har vært brukt i lang tid. Romerne kalte den gode krydderurten for ros marinus, noe som kan oversettes som havets dugg.
Hvitløken har reist langt og har røtter i Norge helt tilbake til vikingetiden hvor den da ble kalt "geirlaukr". Vikingene dro som kjent til England (blant annet), der de adopterte mange norske ord. Derfra stammer ordet garlic - som er det engelske ordet for hvitløk.
Man antar at hvitløk kommer fra Sentral Asia, og den dyrkes nå over nesten hele verden. Hvitløken har et bredt bruksområde, og er ypperlig til lam. Sammen er rosmarin og hvitløk en uslåelig kombinasjon.
Indisk
Man finner store variasjoner innen mattradisjon og kokekunst rundt om i India, men likevel er det mulig å snakke om et indisk kjøkken. Indere betrakter maten som en gave fra gudene, og man spiser ikke bare for å opprettholde livet, men kosten er også et middel til å oppnå fysisk og åndelig balanse. Riktig sammensetning av ingrediensene til hvert måltid og rikelig bruk av krydder og urter er svært viktig for å gjøre en person til et balansert og sunt individ.
Kryddernes nytteverdi og gunstige virkning har vært allment anerkjent i uminnelige tider, og allerede på 200- og 300-tallet hadde de en betydelig plass. Ingefær, gurkemeie, chilipepper, safran, sennep, nellik, kardemomme og kanel er bare noen, og alle brukes som krydder til lam.
Gresk
Oregano. Foto: frukt.no
De fleste greske lammene går ute hele året og helst på fjellet hvor oreganobuskene vokser vilt. Dette gir greske lam en litt krydret smak på kjøttet. Det finnes over 35 ulike sorter oregano i Hellas, og oregano er den desidert mest brukte urten.
Gresk mat er ganske mild, og kjennetegnes ved bruk av olivenolje, sitrusfrukt og urter.
Pakistansk
Pakistanere er veldig glad i karriretter også når det gjelder lam. Karri er en krydderblanding som består av mange meget sterke og aromatiske krydder, som pepper, gurkemeie, korianderfrø, kajennepepper, ingefær, kanel og spisskummen. Navnet karri stammer fra kari, et tamilsk ord for saus som viser til diverse retter som er vanlig i Sør-India.