Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Handlekurv i butikk

Er dere et par uten barn? Her er mattipsene du bør følge!

Det er trange tider med rentehopp, økte strømutgifter og økte matvarepriser. Har du i tillegg feriert i eurosonen er det kanskje på tide å spare.

Er dere to i husstanden som liker å spise godt, men samtidig vil lære hvordan dere skal planlegge, handle og spise smart?  Hvordan kan dere fortsette å spise digg mat, selv om budsjettet kanskje må strammes inn litt? MatPrat gir dere de seks beste tipsene.

1. Lag et matbudsjett

Ifølge SIFOs referansebudsjett bruker en husholdning med to personer ca. 7800 til mat i måneden. Er du matinteressert og glad i mat, er det ikke så rart om budsjettet ligger litt høyere. Da kan det være lurt å ta en gjennomgang for å se om det er noen ekstra store utgiftsposter.  Kanskje kan restaurantbesøk kuttes? Eller er det lunsjen i kantina du betaler dyrt for? Eller kanskje er det impulskjøpene? Det kan også være at det går unødvendig mye mat i søpla. Pleier dere å skeie ut med delikatesser hver helg, kan man spare på å tenke annerledes. Lag en langtidskokt gryte med høyrygg istedenfor langtidsmodnet entrecôte, for eksempel. 

2. Planlegg, men vær fleksibel

Et godt og velkjent råd er å planlegge innkjøpene dine. Enten du planlegger for en eller flere dager av gangen så unngår du både å kjøpe for mye eller matvarer du ikke trenger. Her kan det være lurt å sette seg ned sammen for å planlegge måltidene framover. Hva skal vi spise, hva trenger vi, hva har vi fra før, og er det noe vi trenger å få brukt opp? Lag handleliste- og ikke minst – hold deg til handlelista når du er i butikken, for å unngå unødvendige impulskjøp. Det er lurt å droppe matvarer du ikke har en plan for, de fort havne bakerst i kjøleskapet eller bli glemt.  Se etter gode tilbud og sjekk billigdisken for varer som har kort dato! Der er det mulig å gjøre noen ordentlige varp!  Er man et par uten barn, har man kanskje mer tid til overs og da burde dette også gjenspeiles. Da gjelder det å planlegge, men også ha rom for fleksibilitet.

3. Velg råvarer smart

Et par uten barn har muligheten til å bruke mer tid på mat enn for eksempel småbarnsfamilier. Da kan det være lurt å tenke på at alle ferdig oppkuttede råvarer er dyrere, dermed vil tiden man legger ned i å kutte og dele opp selv, være kroner spart.

Et godt tips er alltid å se på kilopris. Ikke la deg lure, sammenlign matvarer på kilopris, ikke stykkpris.  Velg ubehandlede råvarer om du kan - alt du kan gjøre selv er med på å redusere prisen.

Bruk råvarer som krever litt mer tid og jobb for å spare på kronene, uten å kutte i smak og opplevelse. Ta for eksempel en hel kylling kontra kyllingfilet. Lærer du deg å dele opp en hel kylling, har du minst to middager, og en nydelig kraft som kan bli enda en middag til.

Frys ned maten du ikke spiser, om du ikke har planer for hvordan du skal bruke det.

4. Skap restaurantfølelsen hjemme

Dersom du vet at du bruker en del penger på å spise ute eller på å kjøpe take away, så kan det være mye å spare på å skape den gode restaurantfølelsen hjemme.  

Her har vi satt opp flere forslag til deilige 3-retters middager for dere som trenger inspirasjon til hvordan man kan sette sammen en god meny og lykkes med den.  

En del penger ryker ofte på å kjøpe lunsj. For å spare penger her, kan det være lurt å prøvemåltidsforberedelse.  Hvordan kan du forberede alle ingredienser til hele ukas lunsj på søndagen?

Et smart tips er når du lager en gryte, så lager du den dobbelt så stor. Da kan du fryse ned halvparten. Du kan også lage to lasagner istedenfor én. Det tar jo ikke stort lenger tid, men sparer deg for både tid og penger.

5. Ha et lite basislager

Det er lurt å alltid ha et utvalg tørkede urter, sopp, sauser, eddik, honning og andre godsaker i skapet. På den måten har du alltid mulighet til å piffe opp og forbedre enkle retter og gjøre dem suverene. Tørkede urter er mye rimeligere enn friske og de har mye lenger holdbarhetstid.

Chilipulver eller chiliflak er også rimeligere en frisk chilli, og det smaker minst like mye! 

Sanket du sopp eller andre spiseligheter i høst? Nå er tiden kommet for å ta det i bruk – i risotto, for eksempel. Eller for å gjøre en langtidskokt gryte ekstra god.  Av friske råvarer er løk er en rimelig grønnsak med lang holdbarhet, som holder seg fint i romtemperatur. Løk er basis i nesten alt, og vi kan godt øke mengden i en oppskrift. Eller bruk den alene: fransk løksuppe er helt nydelig, og koster ikke mange kronene. Lager du i tillegg kyllingkraft av den hele kyllingen, kan du bruke den i løksuppen. Det blir helt nydelig.

6. Bruk opp

Det enkleste sparetipset er kanskje at man skal spise opp maten. Det er ikke bare miljøet som har godt av at vi kaster mindre mat, vi kan også spare på det. Matvett har sammen med NORSUS (Norsk institutt for bærekraftforskning) regnet ut at par kan spare 7520 kr i året på ikke å kaste mat, altså drøyt én måneds matforbruk! 

Sett gjerne av 1-2 dager i uka til å bruke opp rester. Her egner omelett, fylte pannekaker / quesadillas seg veldig godt. Hold orden i kjøleskap og skap – ha det som må brukes først fremst og synlig – da blir det enklere å ta det med inn i planleggingen din. Ikke glem å bruke smaks- og luktesansene før du kaster noe.  

På MatPrat har vi samlet inspirasjon til bruk av rester. I tillegg har vi laget informasjon om oppbevaring og holdbarhet for ulike råvarer. Dette kan være hjelpfull kunnskap for de som føler seg usikre og har lyst å bli bedre på å ta vare på maten, eller trenger å stole på sansene sine.  

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12428, server:MP-PRD-WEB12 14.12.2024 22:41:25