Oppbevaring og holdbarhet av tørrvarer
Under rydding i kjøkkenskapet finner du kanskje en pakke pasta, noe krydder og en pose kaffe som har blitt glemt. Mange tørrvarer holder seg svært godt lenge etter utgått holdbarhetsdato, mens noen ting kan bli harskt og smaker ikke godt.
Alle tørrvarer er i utgangspunktet holdbare i lang tid etter at datostemplingen har gått ut, forutsatt at de er oppbevart riktig. «Best før»-merkingen er produsentens kvalitetsgaranti, og kan angis i måned eller år, for eksempel «Best før utgangen av 2020».
Etter at datoen har gått ut kan kvaliteten etter hvert forandre seg. Fargen kan blekne og smaken kan påvirkes av andre varer.
Holdbarhet på ulike tørrvarer
- Mel, korn og frokostblandinger kan bli harskt om det lagres ved for høy temperatur, selv om det er sjelden. Bakeevnen til mel kan endres noe når den fuktigheten som naturlig er i melet fordamper. Korn og mel er dessverre et yndet sted for småkryp, og gamle melposer bør sjekkes før bruk (billene er ikke farlige, men oppleves uappetittelig). Mel og korn kan ta til seg smak om det oppbevares sammen med produkter med sterk smak og lukt.
- Tørrgjær lagres ofte sammen med mel. Den kan brukes lenge etter at den har gått ut på dato, men vil miste noe av heveevnen sin om det går flere år. Det kan kompenseres ved å bruke mer gjær, eller forlenge hevingstiden.
- Erter, bønner og linser trenger lenger bløtleggingstid før koking når de lagres lenge, men har ut over det nesten uendelig lagringstid om de oppbevares tørt og mørkt.
- Saus- og suppeposer, buljongpulver og -terninger er fullt brukbart såfremt forpakningen er hel. Om de oppbevares flere år over datomerkingen, vi smaken forringes etter hvert, og fettstoffene i posen vil kunne harskne. Flasker med buljongkonsentrat bør stå i kjøleskap etter at de er åpnet. Da er de holdbare flere uker etter at de er åpnet. Er du usikker, så lukt og smak på dem før bruk.
- Ris, pasta, couscous, bulgur, og liknende har nærmest uendelig holdbarhet såfremt det oppbevares helt tørt. Koketiden kan muligens bli litt lenger om det har blitt lagret over flere år.
- Nøtter, frø og tørket frukt er holdbare i minst seks måneder, gjerne lenger, om de oppbevares mørkt og kjølig, og uten lufttilgang. Nøtter og frø inneholder en del fett som kan harskne og gi vond smak og lukt, men som ikke er farlig å spise. Vær også oppmerksom på mugg. Finner du mugg på eller i produktene skal de ikke spises.
- Salt, sukker og melis har tilnærmet ubegrenset holdbarhet, såfremt det ikke har blitt utsatt for fuktighet.
- Tørkede urter, krydder og andre smakstilsetninger samt kakao og te vil tape seg i smak og aroma, men er ikke farlig å spise eller drikke.
- Kaffe taper raskt smak og aroma, og bør oppbevares i originalemballasjen så lenge som mulig. Den vil også harskne om den blir stående lenge. Te vil også tape mat og aroma, men tett emballasje vil gjøre holdbarheten lengre.
- Honning, sirup og lønnesirup kan krystallisere seg under oppbevaring. Dette kan løses ved å sette dem i varmt vannbad og røre til krystallene løser seg opp.
- Eddik vil kunne få bunnfall, men det er ingenting i veien for å bruke dem.
- De fleste matoljer har lang holdbarhet også ut over datomerkingen, forutsatt at de oppbevares riktig. Det er først og frem oksidering av de umettede fettsyrene som påvirker oljene og gjør at de harskner. Oljer som ikke brukes ofte bør oppbevares kaldt. Harsk olje smaker og lukter ubehagelig.
- Soyasaus og andre sauser har generelt lang holdbarhet. Det kan danne seg bunnfall i flaskene, men de er likevel fullt brukbare.
Oppbevaring i tette glass- eller plastbokser beskytter godt både mot fukt og eventuelle skadedyr, og kan være lurt å bruke for eksempel på hytta.
Det er generelt lite som skjer med kvaliteten på de ulike produktene om de lagres riktig, og det er ikke fare for at de kan gjøre oss syke, selv om holdbarhetsdatoen er gått ut for mange år siden. Det er likevel lurt å gjøre en vurdering av hvert enkelt produkt før det spises.
Sist oppdatert: 3. mars 2022
https://kiwi.no/tema/holdbarhet/holdbarhet-pa-torrvarer-mel-sukker-melis-krydder/
Kunsten å ikke kaste mat, Horne, Eick og Platou, Handverk forlag 2017
Isbn 978-82-93651-00-2