Skap restaurantfølelsen hjemme

Savner du å gå ut å spise? Hvorfor ikke skape restaurantfølelsen hjemme? Lag en deilig 3-rettersMatPrat-kokk Anette gir deg tips til hvordan du fikser både maten og stemninga. Det viktigste for å lykkes er gode råvarer og det kokkene kaller «mise en place». Og du kan la barna både dekke bord og servere!  

-Jeg har satt sammen fire menyer med tre retter hver. Jeg har gått for Mellom-Europa, Mexico og Asia. Når våren kommer med masse lys, får jeg alltid lyst på friske asiatiske smaker. Samtidig er det lite som slår en klassisk fransk entrecôte og skikkelig hjemmelaget italiensk pasta. Tanken bak en mexicansk aften er en mer barnevennlig restaurant, som også innbyr til dansbare rytmer og sombreos på hodet, sier den erfarne kokken.

En restaurantopplevelse er mer enn deilig mat. Det er å bli servert, uten selv å ha stått over grytene. Å komme til et dekket bord, og slippe unna rydding og oppvask. Det er en opplevelse av pusterom og nytelse. Men nå som alt er stengt, er det jo hyggelig å skape restaurantfølelsen hjemme.

-For minst mulig stress, er det lurt å forberede seg godt - få oversikt og lage en liten plan. Gjerne noen dager i forveien. Les oppskriftene godt, kjøp inn det du trenger og start med forberedelser til en god «mise en place». Det betyr å ha alt på sin plass.

Rens kjøtt, fisk og grønnsaker. Kutt opp alle råvarer som kan kuttes, legg klart porsjoner som skal tilberedes, lag kalde sauser og dressinger klare, finn frem utstyr, sett klart alt fra smør i terninger til finhakkede urter.

-Gjør det du kan, uten å gjøre siste finish. Da går siste innspurt som en lek, sier Anette.

Lunt kjøtt og varm saus

-Mange blir overrasket når jeg sier at kjøttet godt kan stekes i god tid før du skal spise, særlig større stykningsdeler. Det har vi kokker gjort i alle år. Du får mindre jobb om du velger å langtidssteke kjøtt i ovnen, da står det og gjør seg selv, og du timer det til du vil spise.

Vil du steke kjøttet på forhånd, kan du gjøre det opptil tre timer før servering. Pakk kjøttet inn i aluminiumsfolie og en håndduk. La det ligge på kjøkkenbenken. Det er viktigere at kjøttet er perfekt stekt enn at det er varmt. Med varm saus og annet varmt tilbehør går det fint at kjøttet er lunt.

Forretter og desserter, særlig om de er kalde, kan med hell lages i god tid, ofte dagen før. Saus kan lages i forveien, og varmes opp ved servering. Da sprer du arbeidet utover, og kan ha en mer avslappet stund når du skal gjøre klart tre retter.

La barna dekke bordet og servere

Et pent dekket bord er en del av opplevelsen rundt et godt måltid. Du kommer langt med levende lyd og friske blomster. Og det er små grep som skal til for å gjøre det lille ekstra.

-Lag en håndskrevet meny du kan legge på kuverten. Skal det være ekstra fint, finn frem en duk og servietter, høye glass og god drikke. Og, hvorfor ikke gjøre opplevelsen komplett! Med antrekk og oppdekking tilpasset menyvalget? Kanskje en fordrink? Og, kaffe med petits fours som avslutning, foreslår Anette.

Er det en familierestaurant, så kan barna med fordel få ansvaret for å dekke bordet. De vil også klare oppgaven med å servere. Barn liker å være til nytte, og her får de leke restaurant på ekte!

-Går dere for en mexicansk aften er det lov med masse farger på bordet, festlig musikk og en sombreros på hodet. Det kan skape et morsomt avbrekk i en tid der vi alle er mye hjemme og dagene er ganske så like.

Og ikke glem: tøm oppvaskmaskinen, rydd i kjøleskapet og sørg for nok plass på kjøkkenbenken før du setter i gang. Da blir alt mye enklere!

Meny fra Frankrike

Til forrett har Anette valgt blinis med fenalår og reker. Denne kan lages ferdig en stund i forveien, for å monteres før servering. Blinisene kan du også steke dager i forkant, fryse ned og så lunes i ovn før servering.

En deilig entrecote med bearnaise er hovedretten på den franske menyen. På forhånd kan du kutte poteter, lage reduksjonen til sausen og gjøre klart aspargesbønnene.  Bearnaisesausen kan lages en liten stund i forveien, men bør holdes lun over vannbad. Sausen tåler ikke oppvarming godt, og kan sprekke – det vil si at eggene skilles seg fra smøret.

Eclair er en fransk klassisk dessert, som består av vannbakkels med eggekrem. Her har de også fått en salt karamellsaus i tillegg, så denne er søt og deilig. Vannbakkels kan lages ferdig lenge på forhånd, den kan også fryses og bare varmes før den skal brukes. Karamellsausen kan også lages ferdig dager i forveien, det samme kan eggekremen. Vil du ha en enklere dessert, er crepes suzette også en fransk favoritt.

Meny fra Italia

Det er lite som slår hjemmelaget pasta, her har Anette valgt en ravioli til forrett. Fyll til raviolien og pastadeig kan lages ferdig dagen i forveien. Eller tidlig samme dag. Raviolien kan også fylles, og legges med litt avstand på et brett drysset med durumhvete. Dekk til så pastaen ikke tørker ut. Kok opp vann og ha det klart til servering. Vil du ha en litt enklere forrett, er bruschetta en vinner. Røkelakskrem kan lages 1-2 dager i forveien, bruschetta kan stekes og oppbevares tørt.

Innbakt svinerull med soltørkede tomater eller lammelår på italiensk, er forslag til hovedrett for denne menyen. Går du for innbakt svinerull, kan kjøttet brunes og lages klart med spekeskinke lenge i forveien. Potetsalaten kan også lages ferdig dagen før. Da gjenstår bare å steke kjøttet før maten skal serveres. Velger du lammelår, kan det stekes ferdig stekes ferdig og holdes varmt i folie/ på lav temperatur. Eller du kan langtidssteke det slik at det står klart på veldig lav temperatur.

Panna cotta er et åpenbart valg for en italiensk dessert, mild på smak og fløyelsmyk i konsistens. Den kan lages dagen i forveien, det samme kan en frukt- eller bærsaus om du skal servere noe til.

Meny fra Asia

Mild, søt, syrlig og med litt sting av chilli – thailandsk tom kah gai suppe med kylling er en eksplosjon i smaker. Den er lett og passer fint som forrett. Du kan lage suppen helt ferdig i forveien, alt garnityr kan kuttes opp - så er det bare å varme den opp forsiktig og servere.  Har du lyst å prøve deg på en litt mer avansert forrett, er japanske dumplings, eller gyoza, utrolig godt. Dette er dumplings som også er stekt, så de er crispy utenpå og myke og saftige inni. Fyllet til dumplingsene kan lages tidligere samme dag. Du kan også kjøpe ferdig gyozadeig for å spare litt tid, eller lage deigen ferdig dagen før. Fyll og brett gyozaene i god tid før du skal bruke dem. Pass på at de ikke klistrer seg til hverandre. Gyozaene kan også lages en tid i forveien og fryses. Lag også dipsauser i god tid – de blir bare bedre om de får stå å trekke litt smak.

Som hovedrett til asiatisk meny, har Anette tre forslag. Den ene er koreansk beef bulgogi, en slags asiatisk taco som serveres i blader av hjertesalat. Kjøttet kan skives og marineres dagen i forveien, alt tilbehør kan du også kutte opp. Det andre forslaget fra kokken er bo ssam med svinenakke. Her kan alle dipsauser og tilbehør kan lages ferdig på forhånd. Kjøttet kan sukkersaltes dagen før, og stekes nærmest ferdig og holdes varmt på lav temperatur i 2-3 timer. Kjøttet kan også rives ferdig og lunes rett før servering. Et tredje alternativ er crispy duck, som serveres i små tynne pannekaker med smakfull hoisinsaus. Andekjøttet kan stekes ferdig, rives og lunes før servering. Alt av tilbehør kan kuttes og gjøres klart. Det er lurt å legge et fuktig kjøkkenpapir over grønnsakene og dekk til. Da holder de seg sprø.

Mango er mye brukt i Asia, og er ypperlig i dessert. Kan det friste med en mangopudding? Mangosorbet er også nydelig og friskt. Begge dessertene kan lages dagen i forveien.

Mexicansk aften

Her er det bare å ta på seg sombrerohatten og fyllet rommet med dansbare rytmer. Ceviche av kveite med habaneromajones er en frisk og lett start på denne tre-retteren. Alternativt kan du lage friterte kyllingruller, en vinner hos barna.

Den nye insta-trenden birria taco får hovedrollen, og den krever litt tid – men smaken er så fantastisk at den er verdt det. Det er tortillas fylt med langtidskokt oksekjøtt og smeltet ost, som er dyppet i smakfull kraft før den stekes sprø.

Og til slutt, en mexicansk favorittdessert hos både små og store, churros.