Blant norske 4-åringer er gjennomsnittlig inntak av jern lavere enn anbefalt inntaksnivå. Småbarnskost-undersøkelsen viser også at jenter i 2 årsalderen i snitt har jerninntak under anbalingen.
Kosthold generelt, er viktig for at barn skal få riktig og nok drivstoff for å kunne vokse og utvikle seg, og samtidig ha overskudd til fysisk aktivitet, lek og læring.
Jern er et av de næringsstoffene det er lettest for småbarn å få mangel på, om man ikke er litt bevisst på barnets kosthold. Mineralet jern trengs for flere viktige prosesser i kroppen, blant annet for transport av oksygen rundt i kroppen, energiomsetningen i cellene våre, normal kognitiv funksjon (som læring og hukommelse) samt at immunforsvaret vårt fungerer normalt.
Tegn på lav jernstatus eller -mangel er tretthet/slapphet, svimmelhet, blek hud, hodepine og tung pust ved anstrengelser.
Vedvarende jernmangel hos småbarn kan påvirke både den motoriske og den mentale (kognitive) utviklingen. I alvorlige tilfeller av jernmangel kan det være snakk om irreversible skader. Lav jernstatus har også vært forbundet med dårlig immunforsvar og hyppige infeksjoner.
Jern og kosthold
Småbarn mellom 1 og 5 år bør ikke få i seg mer enn rundt én halv liter melk og yoghurt per dag. Dette er for at ikke disse matvarene skal fortrenge jernrike matvarer fra kostholdet.
Et variert kosthold som dekker barnets energibehov, gir som regel også tilstrekkelig med jern til en liten kropp. Men det kan lett bli for lite jern i kosten, uten et bevisst forhold til hva barnet ditt trenger, og hvilke matvarer det må spise for å dekke behovet. Er barnet småspist eller kresen i matveien, er det enda viktigere å passe på og inkludere nok jernrike matvarer i kostholdet.
Jern finnes i to forskjellige former i maten. Vi skiller mellom hemjern og ikke-hemjern.
- Hemjern er den formen som utnyttes best i kroppen, og finnes i animalske matvarer som kjøtt, egg, lever og innmat.
- Ikke-hemjern er mindre tilgjengelig for opptak i kroppen og finnes i korn, kornprodukter, grønnsaker og frukt.
Opptaket av ikke-hemjern påvirkes av hva barnet spiser. Vitamin C fra juice, frukt, bær og grønnsaker samt den såkalte «kjøttfaktoren» som finnes naturlig i kjøtt, fisk, lever og innmat, bidrar begge til å øke opptaket. Grovt brød med kokt skinke eller leverpostei er i så måte en god kombinasjon. Det er jern i begge matvarene, og «kjøttfaktoren» øker opptaket av jern fra brødet.
Råd for god jernstatus hos småbarn
Barn er født med et lager av jern i kroppen, men når de er rundt et halvt år er jernlageret redusert og jerninnholdet i morsmelken er lenger ikke tilstrekkelig for å dekke barnets behov. De trenger da å få i seg jern fra mat.
- Middagen er kanskje det viktigste jernmåltidet for barn fra de er 6 måneder og oppover, fordi måltidet ofte inneholder en liten mengde kjøtt. Husk at jo rødere kjøttet er, jo mer jern inneholder det.
- Server jernberikede grøter. Barnegrøter man kjøper i butikk er som regel alltid jernberiket.
- Gi barnet leverpostei, jernberiket prim, egg, kjøtt- eller fiskepålegg på brødskiven.
- Velg grovt brød og grove kornprodukter som havregryn og hirse.
- Server litt frukt, bær eller appelsinjuice ved siden av brødmat, grøt eller frokostblandinger.
- Inkluder gjerne erter, bønner og linser i kostholdet.
- Som en snack kan barnet få en liten neve tørket frukt som rosiner og aprikoser.
- Begrens inntaket av saft, brus, godteri og søt kjeks.
- Ha et variert kosthold og sørg for at barnet får i seg nok mat.
For at barn fra 1 til 5 år skal få i seg anbefalt daglig inntak med jern (8 milligram), så holder det at de i løpet av én dag for eksempel spiser:
- 1 skive grovbrød med leverpostei
- 1 skive grovbrød med jernberiket prim og 1 glass appelsinjuice
- 1 egg
- 1 kjøttkake med en middels stor potet og 2 buketter brokkoli
- 1 toghurtbeger med 1 dl havregryn i
Leverpostei er en bra jernkilde, men inneholder også mye vitamin A. Leverpostei til én brødskive gir cirka 600 retinolekvivalenter, RAE. Anbefalt daglig inntak for barn mellom 1 og 5 år er 300 og 350 RAE. Folkehelseinstituttet forklarer at grenseverdier er satt med god sikkerhetsmargin, og det er ikke farlig om barnet får i seg mer fra tid til annen. Det er med andre ord gjennomsnittlig inntak over tid som er av betydning. Så leverpostei kan være en del av barnets varierte kosthold og bidra til å sikre tilstrekkelig med jern i kosten, og leverpostei som pålegg på noen brødskiver i uka er helt trygt.
Bør jeg gi barnet mitt jerntilskudd?
Det er viktig å også være klar over at for mye jern i kroppen kan gi de samme symptomene som jernmangel. Jern kan hope seg opp i kroppen, og et for høyt inntak over tid kan være helseskadelig. Gi derfor aldri jerntilskudd uten å ha fått testet jernstatus hos legen og påvist jernmangel.
Her kan du laste ned og printe ut minibrosjyren Barn og jern.
Sist oppdatert: mandag 22. februar 2021