Hva er jod og hvorfor er det så viktig for oss?

Jod er et næringsstoff som mange unge kvinner i Norge får i seg for lite av. Finn ut her hvorfor du trenger jod, og hvordan du får i deg nok.

Hvorfor er jod viktig?

I kroppen finner vi jod hovedsakelig konsentrert i skjoldbruskkjertelen. Mineralet er avgjørende for produksjon av skjoldbruskkjertelhormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Disse hormonene er nødvendig for at energiomsetningen, altså forbrenningen vår skal fungere normalt. I tillegg er jod viktig for utviklingen av hjernen og nervesystemet til fosteret og hos barn.

En rapport fra Nasjonalt råd for ernæring i 2016 viser at en stor andel kvinner har et for lavt jodinntak. Det er også mange gravide og ammende som ikke får i seg nok. Jodmangel kan føre til struma (forstørret skjoldbruskkjertel), samt øke risiko for lavt- og høyt stoffskifte. Mangel under svangerskapet kan hemme utviklingen av nervesystem og hjerne hos fosteret. Derfor er det spesielt viktig for kvinner som planlegger å bli gravide, er gravide eller ammer å få i seg nok jod.

Anbefalt daglig inntak av jod

  • 1-2 år: 70 µg
  • 2-5 år: 90 µg
  • 6-9 år: 120 µg
  • Barn >10 år og voksne: 150 µg
  • Gravide: 175 µg
  • Ammende: 200 µg

Hvilke matvarer er gode kilder til jod?

Vi har bare noen få gode kilder til jod i det norske kostholdet. Det er derfor viktig å merke seg hvilke matvarer som inneholder jod og inkludere disse i kostholdet ditt. Jod finnes naturlig i fisk og sjømat. Spesielt hvit saltvannsfisk som torsk, sei og hyse er rik på jod. Skalldyr, som reker, krabbe og kreps inneholder også jod.

Fordi fôret til norske kyr blir tilsatt jod inneholder også melken næringsstoffet. Melk, yoghurt og andre syrna melkeprodukter, kesam og cottage cheese inneholder rundt 15 mikrogram jod per 100 gram. Melkeprodukter er en viktig kilde til jod siden vi spiser relativt mye av det. Noen varianter av havredrikke kan være beriket med jod. Jod finner du også i egg. En porsjon med omelett av 2 egg gir 24% av dagsbehovet til en voksen person.

I Norge får man kjøpt jodberiket salt, men mengden som er tilsatt er ikke nok til at det er en god kilde. Dessuten er salt noe vi bør begrense inntaket av. 

Jodinnhold i et utvalg norske matvarer

Matvare

Vanlig porsjonsstørrelse

Prosentandel av anbefalt inntak* i én porsjon

Jodinnhold, per porsjon 

Torsk

Til én middag (200 g)

 372%

 558 µg

Sei

Til én middag (200 g)

 363%

 544 µg

Fiskekaker

Til én middag (150 g)

 49%

 73 µg

Egg

En porsjonsomelett (2 egg)

 24%

 36 µg

Lettmelk

1 glass (2 dl)

 20%

 30 µg

Brunost

Til en brødskive (16 g)

 22%

 32 µg

Yoghurt, jordbær

1 beger (125 g)

 11%

 17 µg

Hvitost

Til en brødskive (20 g)

 4%

 6 µg

Jodberiket salt

1 gram

 3%

 5 µg

*Anbefalt daglig inntak for voksne 150 mikrogram. Obs. Jodinnhold i torsk har stor variasjon.

3 enkle råd for å få i deg nok jod

  • Spis hvit fisk som torsk, hyse eller sei til middag én gang i uka. 
  • Få i deg tre porsjoner magre melkeprodukter hver dag. For eksempel to glass lettmelk og ett yoghurtbeger.
  • Egg inneholder også jod, og kan bidra til å dekke behovet ditt.

Kan jeg få for mye jod?

Et for høyt inntak av jod kan på sikt være helseskadelig. Et inntak over 600 mikrogram (µg) per dag anbefales ikke. Med et normalt kosthold er dette ikke noe problem. Om du én dag får i deg litt mer jod en anbefalt er ikke farlig.

Noen tang- og tareprodukter kan inneholde svært høye mengder av jod, og bør inntas med særlig forsiktighet. Les mer om inntak av tang og tare her.

Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Helsedirektoratet, Mattilsynet og Universitetet i Oslo (2012). Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11.

Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo (2017, 30. mai). Matvaretabellen 2017.

Nasjonalt råd for ernæring (2016). Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av et akutt behov for tiltak.

Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012.