Craig Whitson: "Røyk uten at det blir svidd"

Gode råd og grilltips fra grillmesteren Craig Whitson.

Gode råd og grilltips

1. Krydderblandinger er kjøttets beste venn. Det kan være alt fra "kun" salt og pepper til "Cajun seasoning", eller din egen blanding. I forhold til marinader er krydderblandinger lettere å jobbe med, de gir minst like mye smak, og de er rimeligere å kjøpe inn.

2. Ta kjøtt ut av kjøleskapet minst 30 minutter før grilling. Husk også å la kjøttet hvile når det er ferdiggrillet. Du får et garantert bedre produkt.

3. Ha alltid aluminiumsfolie i nærheten. Den kan brukes til å holde maten varm og man kan lage foliepakker med all slags grønnsaker i. Disse foliepakkene kan lages klare på forhånd og legges på grillen akkurat når det måtte passe.

4. Det finnes to måter å grille på: direkte – det vil si rett over kullene, eller indirekte - der kullene ligger kun på den ene siden av grillen, mens kjøttet ligger på risten over på motsatt side, den "kjøligere" delen av grillen. Kjøttet kan grilles over lengre tid uten at det blir svidd utenpå. Dette er veldig nyttig på større kjøttstykker. Lærer du deg disse metodene blir maten så mye bedre.

5. Grill aldri uten caps. En god kokk bruker hodeplagg. En kul caps er også en god erstatning om du har glemt tørkepapir, grytekluter eller fluesmekker.

 

Fem vanlige tabber

1. De fleste mislykkede grillseanser skyldes for lav eller for høy temperatur på grillen.

2. Dårlig planlegging kan ødelegge grillingen. Planlegg innkjøpene og matlagingen. Dette er spesielt viktig når man skal grille til en litt større gjeng. Ha alle ingrediensene klar og lett tilgjengelige.

3. Du kan ikke stole på "grill biffen i 10 minutter". Grilltiden kan aldri bli helt nøyaktig. Været, spesielt temperatur og vind, kan ha en del å si. Størrelsen på kjøttstykkene, hvor mange ting du har på grillen, og om maten er romtemperert når grillingen begynner, påvirker også grilltiden. Følg med!

4. En grillgaffel bør holdes vekk fra maten fordi den lager hull. Men, den er kjekt å ha når man skal flytte på grillkullene. Bruk grillklype og grillspade for å flytte på eller snu maten.

5. "Godt stekt" er veldig mye stekt, men ikke særlig godt. Tykke kjøttstykker krever lavere varme og lengre tid enn de tynne. Tynne biffer eller koteletter skal stekes i kort tid på sterk varme på begge sider. Medium minus er tingen!

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.