Visste du dette om sriracha?

Du kjenner kanskje en som bruker sriracha til alt? På sosiale medier finner vi rikelig av oppskrifter, og millioner av treff, med den populære sausen. Men hva skiller egentlig sriracha fra andre chilisauser?

Den perfekte kombinasjonen av sterk og søt

Det er ikke uten grunn at alle kokker har lagt sin elsk på den populære sausen. Sriracha er sterk og søt på samme tid, og har en mild chilismak som mange digger. Den setter en ekstra smak på maten, og kan brukes til en haug av retter - litt som ketchup, bare bedre!

Chilisausen er oppkalt etter kystbyen i Thailand med samme navn (Si Racha). Noen kjenner den kanskje best under kallenavnet ‘cock sauce’ and ‘rooster sauce’. Det skyldes at den mest kjente versjonen av sriracha, fra Huy Fong, har en hane på etiketten – derav hanesaus, på godt norsk.

Uttales «si-ratch-ah» - altså uten r! 

Dette har du kanskje ikke brukt sriracha til før

Sriracha kan brukes på samme vis som du ville brukt en annen spicy chilisaus. Selv om sausen opprinnelig kommer fra det asiatiske kjøkken, har sausen fått innpass i et bredt utvalg av internasjonale kjøkken. Smaken i sausen bevares aller best ved bruke den rett før servering, heller enn å koke den inn. Noen smakskombinasjoner du kanskje ikke har testet før er til fisk og sjømat, grillet kjøtt, salat, eggeretter eller som dipsaus. 

Slik lager du hjemmelaget sriracha

Sriracha er et fast innslag i mange kjøleskap, men det mange ikke vet er hvor enkelt det er å lage den populære sausen selv. Du trenger få ingredienser, og sausen er relativt enkel å lage. En fordel med å lage den selv er at du også kan justere styrken selv etter hvor spicy du liker det. Selv om prosessen er enkel, så tar det noen dager før du har sriracha som er klar til bruk. Det er fordi chilien må gjennom en fermentering, og det tar ca. 3 dager.

Her finner du oppskrift på hjemmelaget sriracha!

Grunnlaget for mange gode sauser og dipper

Den milde og gode smaken gjør sausen ekstremt allsidig. Den er faktisk betydelig mildere enn jalapeño, og mange kan nok tenke på den som en litt sterk ketchup. Sausen er kjempedigg å bruke i saus eller dip, og gir en ekstra pikant smak på det aller meste. 

Her har vi samlet noen oppskrifter med sriracha:

Spicy toast

Pasta chips med srirachadip

Spareribs i cola

Nøttesaus

Pizza inspirert av Báhn Mì