Tørket kjøtt er genial turmat

Tørket kjøtt er genial og smakfull turmat! Det er lett i vekt, holdbart i ukevis, og trenger ikke kjøling for å holde seg. Og det morsomste av alt, dette er lett å lage selv hjemme.

Alt du trenger for å lage tørket kjøtt er en komfyr, mørt kjøtt og litt krydder og salt.
Tørking av kjøtt er en gammel konserveringsmetode for å gjøre kjøttet holdbart over tid. Dette ble funnet opp lenge før fryseren og kjøleskapets tid, men er fortsatt aktuelt på mange måter.

Norge er vi kjent med tørket kjøtt fra reinsdyr og lam. Spekemat er også tørket kjøtt, men den er saltet i tillegg. Tørket kjøtt er i utgangspunktet helt naturelt, og eventuelt litt smaksatt med krydder og litt salt. Vi har i hovedtrekk to måter å tørke kjøtt på, enten i hele stykker eller i skiver. Det enkleste og raskeste er å tørke kjøttet i tynne skiver.

Beef Jerky er det mest kjente tørkede kjøttet verden over. Jerky kommer fra inkaenes ord for tørket kjøtt, ch'arki. Fjellfolket tørket lamakjøtt og brukte det som reisemat. Den sterke solen og den kalde fjelluften var perfekt for å lage kjøtt med lang holdbarhet uten nedkjøling. Beef Jerky er veldig vanlig i USA. Jerky er perfekt som snacks på tur og veldig enkelt å lage.

Valg av kjøtt

Det viktigste er at kjøttet er ganske mørt, så alt biffkjøtt, reinsdyrkjøtt, og lam er bra å bruke. Det er også en fordel at kjøttet er magert, og skåret i skiver fra ett helt stykke. Bra kjøtt er lammestek, alle hele biffstykker fra storfe, oksestek, reinsdyrstek og reinsdyr flatbiff.

Beef Jerky av storfekjøtt.

Slik gjør du

  1. Kjøttet må skjæres i tynne skiver, ca. 5 mm er passe. Et tips for å få pene skiver er å skjære opp halvfrosset kjøtt. Er kjøttet fryst, er det lurt å halvtine det i kjøleskap natten over. Og er kjøttet ferskt, er det enklere å skjære i tynne skiver etter noen timer i fryseren.
  2. Kjøttet kan tørkes naturelt (uten noen form for krydder og salt), lett krydret med salt og pepper, eller godt krydret som Beef Jerky.
  3. Legg kjøttet tett i tett på rist over langpanna. Du kan bruke flere langpanner i samme ovn. Det kan også tørkes på matpapir, men da går det saktere.
  4. Sett ovnen på ca. 50 °C. Kjøttet skal tørke, og ikke steke, derfor så lav temperatur. Sett døra på gløtt hvis ovnen aksepterer det. Mange moderne ovner kobler seg av, hvis døra står på gløtt.
  5. Kjøttet skal tørkes i ca. 8 timer til det er nesten tørt. Det skal ikke bli helt hardt og knusktørt. Dette er viktig hvis kjøttet skal brukes som snacks. (Med å ha døra på gløtt, får man en raskere uttørking, og du unngår at temperaturen stiger etter at en eventuelt "litt treg" termostat har koblet seg ut = jevnere temperatur rundt 50 °C.)

Til snacks eller i ulike retter

Tørket kjøtt kan spises som det er, som proteinrik, sunn og mettende turmat eller mellommåltid, eller brukes i ulike retter. Da kan det være lurt å legge kjøttet i vann noen timer så det sveller ut. Vannet det har ligget i brukes i retten. Passer til supper, gryter, lapskaus, stek med brun saus med mer.