Slik bruker du opp brødet

Brød står for ca. 20% av all maten som kastes hjemme i norske husholdninger. Her er åtte tips til hvordan du kan bruke opp brødet for å spare lommebok, klima og miljø!

Tips 1: Brødrasp

Hjemmelaget brødrasp er en super måte å få brukt opp brødet som holder på å bli tørt. Skjær brødet i skiver og tørk skivene i stekeovnen. Rasp brødet når skivene er blitt kalde eller legg skivene i en brødpose og "knus" dem med et kjevle. Brødrasp kan brukes i kjøttboller, fiskekaker, på fiskegratengen, til panering av kjøtt eller fisk og tilslørte bondepiker. Du kan også lage karamelliserte rugbrødsmuler og bruke som digg topping på hjemmelaget iskrem!

Smelt sukker til karamell, og vend inn rugbrødsmuler. Rør godt rundt slik at sukkeret fordeler seg jevnt på alt brødet. Dette er super topping på iskremen!

Tips 2: Arme riddere - søte og salte

Arme riddere er en klassisk norsk dessert som til dessert. Arme riddere er en tradisjonell dessert hvor brødskiver legges i en røre av melk, egg, sukker, kanel og kardemomme til de er gjennombløte. Deretter stekes brødskivene i smør i en stekepanne til de er pent gulbrune. Server arme riddere på tradisjonelt vis med rød saus, med bær og iskrem eller med lønnesirup.

Arme riddere kan også lages som et smørbrød. Bytt i så fall ut sukker, kanel og kardemomme med parmesan, sennep, salt, pepper og tabasco i egg- og melkeblandingen. Server med en frisk tomatsalat og god spekeskinke.

Tips 3: Brødpudding

En annen god dessert med brød er brødpudding. Brødpudding er en god, gammel dessert som er utrolig god og dessuten enkel å lage. Prøv også brødpudding med lemon curd. Knallgodt som dessert, og en helt super måte å bruke opp tørt brød på.

Tips 4: Brødkrutonger

Brødkrutonger er kjempegodt, og kan like gjerne lages av grovt brød som av loff. Fyll ferdige krutonger på et glass som står fremme på kjøkkenbenken. Bruk krutonger på ulike supper eller i salater. Det er alltid godt med noe som er knasende sprøtt, slik at man kan tygge på litt ulike konsistenser.

En klassissk fransk løksuppe er laget av enkle ingredienser, og toppes med brødkrutonger og revet ost før den går i ovnen. 

Tips 5: Brødsuppe

Visste du at du kan bruke brød til å jevne suppen? I stedet for å jevne med en meljevning kan du tilsette tørt brød og kjøre suppen jevn med en stavmikser. 

Tips 6: Kake

I Bergen har man lange tradisjoner for brødkake. En saftig og god kake bakt på rester av brød. Topp kaken med melisglasur. Saftig, seig, krydret og deilig!

Tips 7: Toast og ostesmørbrød

Det er lite som slår kombinasjonen toastet brød og smeltet ost. Lag den med doble skiver, eller åpen i stekeovnen. Spicy toast med srirachamayo, for deg som liker det skikkelig cheesy. Toast med stekt egg, for en ekstra mettende mariant. Eller toast med enkel eggekrem, for når søtsuget melder seg. 

Tips 8: Crostini og bruschetta

Crostini og bruschetta er supert å lage for å bruke opp loff eller bagetter. Skjær brødet i tynne skiver og stek dem gylne og sprø i ovnen sammen med olivenolje. Crostini og bruschetta kan toppes med hva som helst. Ta det du har i kjøleskapet, du har sikkert noe annet som bør brukes opp også.